בהתקיים התנאים הקבועים בדין, מעניקים דיני זכויות היוצרים הגנה ליצירה שהיא תוכנת מחשב. ההצדקות לכך נובעות מהרציונאלים הכלליים העומדים בבסיס דיני זכויות היוצרים, ובכללן הגנה על האינטרס של היוצר בהגבלת השימוש הפרוץ ביצירתו, על מנת שיצירתו תוכל להשיא לו תועלת.
בשנים האחרונות עבר עולם תוכנות המחשב מהפכה, והחלה להתרחב תנועת "הקוד הפתוח". במסגרת כך, חברות תוכנה רבות, אף אלו הגדולות והמוכרות, יוצרות קוד לתוכנות ומפתחות תוכנות "פתוחות", במובן זה שהתוכנה עומדת לשימוש חינמי לציבור הרחב, אשר אף יכול להיחשף לקוד הפנימי של התוכנה ולבצע בו שינויים. הבסיס להתפתחותה של תנועה זו, הם אינטרסים כלכליים של המפתחים לצד אינטרסים חברתיים. לרוב, נהוג כי היוצר של תוכנת "קוד פתוח" קובע תנאי שימוש או תנאי רישיון שאליהם מחויב כל העושה שימוש בתוכנה.
התפתחות תנועת "הקוד הפתוח" עלולה לעורר שאלות משפטיות חדשניות בדיני זכויות היוצרים. ברי אמנם כי מאחר ומהותה של תוכנת "קוד פתוח" היא כי הציבור יוכל להשתמש ולפתח את התוכנה בחינם, לא סביר כי תעלה טענה כנגד עצם השימוש ה"רגיל". אך שאלה אפשרית שעלולה לצוץ בהקשר זה היא, מה הדין כאשר האדם העושה שימוש בתוכנת "קוד פתוח" עושה זאת בניגוד לתנאי הרישיון. האם הפרת תנאי הרישיון תוכל להתפרש כהפרת זכות היוצרים של היוצר, או שמא נכון יהיה לומר כי היוצר ויתר מראש על זכות היוצרים שלו, ומדובר לכל היותר בהפרה הסכמית שאיננה נוגעת לזכות שמקורה מדיני זכויות היוצרים.
במסגרת המאמר אבקש לעמוד על סוגיה זאת, שמטבע הדברים ולנוכח חדשנותה, איננה שופעת בפסיקה.
מבוא
זכות יוצרים בתכנת מחשב
ההגנה על תוכנת "קוד פתוח"
אידיאולוגיית ה"קוד הפתוח"
זכות יוצרים או זכות חוזית
הדין הראוי
יצירה פונקציונאלית
היתר ההנדסה החוזרת וההתאמה
סיכום
רשימה ביבליוגרפית