בטרם אסקור את מעמדה המשפטי של גוש קטיף, את האירוע המכונן המכונה 'ההתנתקות', את ההד הציבורי והמשפטי וכן גם את זכויותיהם של התושבים המפונים , אבהיר מספר מושגים אשר יופיעו מספר פעמים רב במהלך העבודה.
המושגים הם:
פקודת סדרי השלטון והמשפט[1] – נחקק בשנת 1948. עיקרו של הפקודה הוא להסמיך את גופי הכנסת והממשלה לחוקק חוקים בשטחי מדינת ישראל. בעת ההכרזה הרשמית של האו"ם על הקמת מדינת ישראל לא נקבעו גבולות רשמיים אבל קבעו כי החוק והשיפוט הישראלי יחולו על כל השטחים שנקבעו לצורך הקמת מדינה יהודית.
מלחמת ששת הימים – החלה בתאריך 6 ביוני וארכה כאמור שישה ימים. המלחמה התרחשה בין ישראל למדינות ערב השכנות ובהן מצרים, ירדן וסוריה. בתום המלחמה ישראל כבשה שטחים רבים ברמת הגולן, יהודה ושומרון, רצועת עזה, סיני ומזרח ירושלים. לאחר מלחמת ששת הימים תוקנה פקודת סדרי השלטון והמשפט וחוקק סעיף 11ב' הקובע כי החוק הישראלי יחול על כל העיר ירושלים, כולל העיר העתיקה ומזרח ירושלים.
"הקו הירוק" - קו הגבול בין ישראל ושכנותיה כפי ששורטט לאחר מלחמת ששת הימים. הקו הירוק מהווה הפרדה בין השטחים בהם ישנה ריבונות ישראלית לבין שטחים צבאים או בשליטה פלסטינית. השטחים שנכבשו במהלך ששת הימים היו פי שלוש בגודלן לעומת השטחים שהיו בשליטת ישראל ערב המלחמה. כינוי זה נולד כתוצאה מהשימוש בעיפרון ירוק בעת הגדרת גבולות המדינה.
קווי 67' – מונח זה מתייחס לגבולות ישראל ערב מלחמת ששת הימים( הקו הירוק).
פתח דבר – מילון מושגים
ההתנחלויות בראי ההיסטוריה
העמדה הבינלאומית למפעל ההתנחלויות
אמנת ז'נבה הרביעית
חוק יסוד ירושלים בירת ישראל
חוק רמת הגולן
הסכם השלום עם מצרים
רצועת עזה – מעמד משפטי
הסכמי אוסלו
גוש קטיף
דין נצרים כדין ת"א – מעמדו המשפטי של הגוש
"תוכנית ההתנתקות"
רצף חקיקתי עד ביצוע התוכנית
תוכנית ההתנתקות – דיון ציבורי נרחב
בעד ביצוע התוכנית
נגד ביצוע התוכנית
חוק יישום תוכנית ההתנתקות – חוק פינוי פיצוי
חוק פינוי פיצוי – שלב העתירה לבג"ץ
המועצה האזורית חוף עזה ואח' נגד הכנסת ואח'
חוקתיות הפינוי
חוקתיות הפיצוי
חוקיות החלטת הממשלה וצווי הפינוי
העתירה בעניין היישובים אלי סיני וניסנית
סיכום
מצבה המשפטי של רצועת עזה לאחר ההתנתקות
ביבליוגרפיה