פירוק חברה הינו הפרוצדורה הקבועה בחוק להבאת אישיותה המשפטית של החברה אל קיצה. הסיבות לפירוקה של החברה יכולות להיות מגוונות, והן תשפענה על זהות מבקשי הפירוק, ועל האופן בו על הפירוק להתבצע.
פירוק החברה הינו תהליך מורכב העלול להשפיע על גורמים רבים. מהצד האחד, קיימים אנשים רבים העלולים להיפגע מהפסקת פעילותה של החברה, כעובדים, צרכנים, לקוחות ועוד. כאשר מדובר בחברת ענק, המעניקה שירותים ו/או מוצרים לחלקים נרחבים באוכלוסייה, קיים אף אינטרס ציבורי בהמשך פעילותה של החברה. מהצד השני, ישנם אנשים רבים שעלולים להיפגע באם החברה תמשיך בפעילותה הנפסדת, כנושים, משקיעים וכדומה. הצורך באיזון בין אינטרסים מנוגדים אלו, מחייב את התייחסות המחוקק לנושא זה שעלול להיות בעל משמעות כלכלית מרחיקת לכת.
נוכח מורכבותה של הסוגיה, הסדיר המחוקק את דיני הפירוק, וקבע, בין היתר, את עילות הפירוק, סוגי הפירוק, אופן הפירוק ועוד. יחד עם זאת, דיני הפירוק כיום מבוססים ברובם על הוראות הפקודה המנדטורית שנחקקה לפני עשרות שנים. בניגוד לחלקים אחרים בדיני החברות, אשר זכו ל"רענון" והוסדרו בחוק החברות, דיני הפירוק טרם חודשו באופן גורף, וחלקים נרחבים מהם מוסדרים באמצעות הפסיקה בנושא.
במסגרת מאמר זה נסקור על קצה המזלג את דיני הפירוק, כפי שמשתקפים בחקיקה ובפסיקה הקיימת, במטרה להציג את המונחים הנורמטיביים הבסיסיים בסוגיה. סוגיה זו הינה רחבה ביותר, ולא ניתן יהיה להכיל את כולה במסגרת מצומצמת זו, אך נעמוד על הקווים המנחים העיקריים בנושא, אשר חרף חשיבותו נדמה כי הינו פרי נחלתם של מתי מעט משפטנים ועורכי דין הבקיאים בנושא.
בראשית המאמר נציג בקצרה את התכלית העומדת בבסיסו של הליך הפירוק, את האינטרסים הבאים לידי ביטוי ואת האבחנה שבין פירוק לבין הקפאת הליכים והבראת חברה. בהמשך המאמר נסקור את סוגי הפירוק השונים הקבועים בחוק, ואת העילות לפירוק לגבי כל אחד מסוגי פירוק אלו.
מבוא
מהו פירוק
סוגי פירוק
תהליך הפירוק
מהן סמכויותיו וחובותיו של המפרק
סיכום
רשימה ביבליוגרפית