הפקעות בדין הישראלי

מזהה: 3585
מאמר חם

שני כללים ידועים עוד מימי המשפט הרומי. הראשון: זכות הקניין הפרטי על נכסים בכלל ועל קרקעות בפרט, והשני- הזכות להפקיע נכסים מרשות הבעלים לטובת הכלל. כל חברה  המאורגנת בתור מדינה, מאשרת את עקרון זכות הקניין הפרטי, ואת המתבקש מעקרון זה, לפיו,  זכות זו מקנה לבעלים שלטון גמור על נכסיו. מנגד:  עפ"י דיני ההפקעה, רשאי השלטון להפקיע את זכות קניין הבעלות, או את זכות השימוש של אנשים פרטיים בקרקע. [1]

קרקע היא משאב מוגבל. הוא נחשב לאחר מסוגי הרכוש הקדומים והיציבים ביותר, ועל אף כמותו המוגבלת, הוא צריך לספק צרכי אוכלוסייה המתרבה במהירות. לקרקע ערך רב, הן ערך כלכלי כרכוש, הן ערך כמקור לפרנסה, היא משמשת בית מגורים, וטריטוריה לאומית. למרות חשיבותה של הקרקע בעיני הפרט, חשיבות שאינה רק כלכלית אלא גם רגשית, הרי, כאשר מצטמצמים המשאבים הציבוריים, אין לממשל ברירה, אלא, לקחת מהאזרח באמצעים שונים את הקרקע שבבעלותו, על מנת שהשלטון יוכל לממש את "צרכי הציבור" להם הוא מחויב כלפי האזרחים.

התפיסה העומדת מאחורי התערבות המדינה בקניין הפרטי, רואה בקרקע משאב ציבורי של האומה, גם כאשר הוא מוחזק בידיים פרטיות. [2]

המתח בין זכות הקניין של הפרט למול "הצורך הציבורי" בקרקע, המחייב את השלטון לקחת מהפרט את הקרקע שבבעלותו או בחזקתו, קיים בכל מדינה. בעבודה זו, אתייחס לדרך ההתמודדות של מתח זה במשפט הישראלי.  החלק הראשון של העבודה יעסוק בהגדרת מושג "ההפקעה" ובמיוחד במושג "הרכישה הכפויה" שבהגדרה זו, מושג שחשיבותו רבה לצורך ניפוי ואבחנה בין פעולה שלטונית שהיא בבחינת הפקעה, לבין פעולה שלטונית שאינה כזו. לאחר מכן אתן סקירה על הקרקעות בישראל ועל היקף תופעת ההפקעה. בנוסף אתייחס למקורות החוקיים בדין הישראלי לבצוע הפקעות.

 

מבוא

חלק ראשון: כללי   

הגדרת המונח "הפקעה"

יסוד "הרכישה הכפויה"

ההפקעות בישראל – בדיקה סטטיסטית

המקורות החוקיים לביצוע הפקעות

חלק שני: הפסיקה בעניין הפקעות מקרקעין   

התקופה שמקום המדינה ועד לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו

התקופה שמחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו ועד לבג"צ קרסקי

בג"צ קרסקי

ההלכה שנפסקה בבג"צ קרסקי לא יושמה בהחלטה אופרטיבית

התקופה שבין בג"צ קרסקי לתיקון מס' 3 לפקודת הקרקעות

תיקון מס' 3 לפקודת הקרקעות

הפסיקה לאחר תיקון מס' 3

חלק שלישי: משפט משווה

אנגליה

ארה"ב

האיחוד האירופאי

חלק רביעי: חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וסוגיית ההפקעות

סיכום ומסקנות

ביבלוגרפיה

590.00 ₪
סוג עבודה:
סמינריון
סוג מחקר:
עיוני
תגיות:
דיני קניין | משפטים
שנת הגשה:
2017
מספר מילים:
13963
היקף עמודים:
31
מספר מקורות:
50
בקשתך בביצוע....
הקפאת מאמרים - הסבר
לקוח שמעוניין למנוע מכירת עבודה ללקוחות אחרים, יכול לבצע זאת באמצעות הקפאת עבודה לפרק זמן מוגבל. כל מוצר דיגיטלי שנמכר מוקפא מידית ל-48 שעות ללא תשלום. בחלוף 48 שעות, ובמידה ולא רכשת הקפאה נוספת, המוצר הדיגיטלי יהיה זמין לרכישה על ידי משתמשים אחרים, לרבות אפשרויות הקפאה. לכןיש לקחת בחשבון שייתכן שלאחר סיום תקופת ההקפאה, המוצר לא יהיה זמין להקפאה נוספת משום שנרכש על ידי לקוחות אחרים ואף הוקפא על ידם לפרקי זמן ארוכים.

לא ניתן לרכוש מוצרים שהם בתקופת ההקפאה.