האם הסיר חוק יחסי ממון את הכשלים שנוצרו בהלכת השיתוף?

מזהה: 3581
מאמר חם

יחסי הרכוש בין בני זוג בישראל מוסדרים בשני הסדרים. ההסדר הראשון מכונה "חזקת השיתוף". זהו הסדר שנוצר על ידי  הפסיקה, וחל על בני זוג שנישאו לפני 1.1.1974,ועל בני זוג "ידועים בציבור.  ההסדר השני מכונה "הסדר איזון המשאבים" . זהו הסדר שנקבע בחקיקה ראשית, בחוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973[1] ( להלן: חוק יחסי ממון) ומתייחס לבני זוג שנישאו לאחר 1.1.1974.

 בשל טעמים פוליטיים ובשל רצון חברי הכנסת להימנע מעריכת רפורמות בדיני המשפחה, לא היתה עד לשנת 1973 חקיקה שהסדירה את יחסי הממון בין בני זוג.[2] הדיונים שהתייחסו לחקיקת החוק החלו עוד בשנות החמישים של המאה הקודמת, אך במשך כעשרים שנה עבר הנושא  גלגולים בוועדות ובהצעות חוק שונות, ורק לאחר שנים של דיונים בשנת 1973 נחקק החוק.[3] הצורך להכריע בענייני הרכוש של בני זוג שסיימו את הקשר הזוגי ביניהם אילץ את הפסיקה בתקופה שעד לחקיקת החוק למצוא הסדר לסוגיה זו,  באמצעות חקיקה שיפוטית, במסגרתה נקבע בפסיקה המנגנון של "חזקת השיתוף".

בחקיקת חוק יחסי ממון רצה המחוקק להתגבר על שתי בעיות שעלו מהלכת שיתוף הנכסים, שהתגבשה בפסיקה.  הקושי הראשון מתייחס למישור היחסים בין בני הזוג. בן זוג שהגיע לנישואין עם נכס בבעלותו, נאלץ לגלות עם פקיעת הנישואין כי יש לו שותף סמוי בנכס בדמות בן הזוג שלו. חוק יחסי ממון התכוון לפתור קושי זה ע"י כך שהוציא ממסת הנכסים העומדים לאיזון, נכסים שהיו לאחד מבני הזוג ערב הנישואין וכן נכסים שקיבל בן זוג בירושה או במתנה.(סע' 5(א)1 לחוק)

 

מבוא

חלק ראשון:  הזכויות של בן הזוג ברכוש המשותף

חזקת השיתוף בנכסים בין בני זוג

התנאים הדרושים לצורך החלת חזקת השיתוף

המועד בו חלה חזקת השיתוף

התפתחותה של הלכת השיתוף

הסדר איזון המשאבים

תיקון מס' 4 לחוק יחסי ממון 

חזקת השיתוף וחזקת איזון המשאבים  למול דיני הקניין 

תכלית ההוראות בעניין שיתוף הנכסים

חלק שני:זכויות ברכוש המשותף של בני זוג שאינם נשואים

חלק שלישי: המודל המוצע ע"י פרופ' ליפשיץ

חלק רביעי: זכויות בן הזוג בסוגים שונים של רכוש משותף

הילכת שיתוף הנכסים

איזון נכסים

חלק חמישי: זכויות בן זוג ברכוש המשותף למול זכויות צד ג' 

העקרונות שנקבעו ביחס לחזקת השיתוף

העקרונות שנקבעו לעניין איזון המשאבים

סיכום ומסקנות

590.00 ₪
סוג עבודה:
סמינריון
סוג מחקר:
עיוני
תגיות:
דיני נזיקין | משפטים
שנת הגשה:
2018
מספר מילים:
11591
היקף עמודים:
27
מספר מקורות:
40
בקשתך בביצוע....
הקפאת מאמרים - הסבר
לקוח שמעוניין למנוע מכירת עבודה ללקוחות אחרים, יכול לבצע זאת באמצעות הקפאת עבודה לפרק זמן מוגבל. כל מוצר דיגיטלי שנמכר מוקפא מידית ל-48 שעות ללא תשלום. בחלוף 48 שעות, ובמידה ולא רכשת הקפאה נוספת, המוצר הדיגיטלי יהיה זמין לרכישה על ידי משתמשים אחרים, לרבות אפשרויות הקפאה. לכןיש לקחת בחשבון שייתכן שלאחר סיום תקופת ההקפאה, המוצר לא יהיה זמין להקפאה נוספת משום שנרכש על ידי לקוחות אחרים ואף הוקפא על ידם לפרקי זמן ארוכים.

לא ניתן לרכוש מוצרים שהם בתקופת ההקפאה.