ביום 10.1.2019 יתקבל בכנסת חוק לתיקון דיני הרשויות המקומיות (חוקי עזר בעניין פתיחתם וסגירתם של עסקים בימי מנוחה) התשע"ח-2019[1], הקובע כי רשות מקומית לא תוכל לחוקק חוק עזר עירוני, שעניינו פתיחתם וסגירתם של עסקים בימי מנוחה, אלא אם שר הפנים נתן את הסכמתו לחוק העזר. בנוסף קובע התיקון, כי שר הפנים לא יתן את הסכמתו לחוק עזר כזה, אלא אם כן חוק העזר המוצע, הקובע את פתיחתם של העסקים בימי מנוחה, נועד לספק צרכים אשר לדעת השר הם צרכים חיוניים.
חוק זה התקבל בכנסת כחודשיים וחצי לאחר שניתן בביהמ"ש העליון ביום 26.01.2017 פסק דין במסגרת דיון נוסף בדנג"צ בעניין התאחדות הסוחרים והעצמאיים[2], בו קבעו רוב של 7 שופטים (כנגד דעתם החולקת של השופטים סולברג והנדל) כי עיריית תל אביב-יפו מוסמכת להתקין בחוקי העזר הוראות שעניינן הסדרת פעילות עסקים בשבת.
השוני בין התיקון הנ"ל לבין ההלכה שנפסקה בדנג"צ איחוד הסוחרים, בכל הקשור לסמכות רשות מקומית לקבוע חוקי עזר בעניין המסחר בשבת, מעלה סוגיות במישורים שונים, כגון אופי היחסים בין הדת והמדינה, או עיצוב אופיה היהודי של המדינה. מחלוקת זאת היא רחבה ומתייחסת למגוון נושאים כגון כיצד תראה השבת במרחב הציבורי, גיור, כשרות, נישואין וגירושין, היחס ללימוד התורה של בני הישיבות, אופיים של שירותי הדת ועוד.
סוגיה אחרת המתעוררת בגין השוני הנ"ל מתייחסת לאופי היחסים בין רשויות השלטון. בג"צ קובע לא אחת הלכות שעניינן תחום היחסים בין דת ומדינה, ובכך משפיע על עיצוב האופי היהודי של המדינה, והסוגיה המתעוררת בגין כך היא - האם אין בכך משום "פלישה" לתחום סמכותה של הרשות המחוקקת?
מבוא
חלק ראשון: רקע היסטורי
הסטטוס קוו בענייני השבת ושחיקתו בתחום המסחר בשבת
המקור החוקי לעניין מסחר בשבת
היחס למסחר בשבת – מבט היסטורי על הוראות החוק ועל הפסיקה
המסקנות העולות מהתנהלות המחוקק ומפסה"ד בכל הקשור למסחר בשבת
חלק שני : האם קיים חוק המסדיר את עניין המסחר בשבת
חוק יסוד כבוד האדם וחירותו
חוק יסוד: חופש העיסוק
פקודת סדרי שלטון ומשפט תש"ח-1949
חוק שעות עבודה ומנוחה תשי"א – 1951
חלק שלישי – הדין הרצוי
מהותה של רשות מקומית
משפט השוואתי
הסיבה שבשלה הועברה הסמכות לעיריות
חלק רביעי : האכיפה העוסקת במסחר בשבת
אכיפת חוקי עבודה – כללי
הגברת האכיפה על דיני העבודה
חוק שעות עבודה ומנוחה גורמי האכיפה
נתונים על האכיפה
האם חוק המרכולים שינה את הסטטוס קוו
סיכום ומסקנות