הצעת שינוי הנורמות הקיימות במשפט העבודה המסדיר את היחסים את העובד למעביד

מזהה: 2845
מאמר חם

משפט העבודה מטרתו  להסדיר את היחסים בין העובד למעביד. יחסים אלו מטבעם מורכבים מניגוד אינטרסים אשר במקרים רבים מוביל להתנגשות בין זכויות שקיימות לעובד לבין הזכויות של המעביד. ההסדרים הנובעים ממשפט העבודה אינם משקפים רק את האיזון הנכון בין האינטרסים הנוגדים, אלא גם השקפת עולם כלכלית, חברתית ומוסרית. במדינות סוציאליות מערכת החוק מגינה יותר על זכויות העובד, באמצעות חקיקה, יחסית למדינות קפיטליסטיות.    

בניגוד לסוגיות אחרות במשפט העבודה, הרי שבנושא של תניות המגבילות תחרות בהסכמי העסקה לא קיימת חקיקה המסדירה את הסוגיה בצורה ספציפית. זאת על אף שתניות המגבילות תחרות מצויות ביסוד הקונפליקט בין זכויות היסוד של המעביד כגון זכות הקניין וחופש ההתקשרות, לבין זכויות היסוד של העובד ובראשם חופש העיסוק. על מנת להכריע בהתנגשות בין זכויות יסוד אלו נדרש מהמשפטן לבצע איזון אשר ייתן משקל למכלול הזכויות ויכריע בכל מקרה ספציפי. איזון זה איננו משפטי גרידא, איזון זה משקף השקפת עולם כלכלית. תניות אלו מצויות בהסכמי העסקה רבים, וההכרעה בדבר תוקפן של התניות עלולה להשפיע על אפשרות זרימת עובדים בין חברות, ועל התפתחות גופים כלכליים רבים. להכרעה בסוגיה זו משמעות כלכלית מרחיקת לכת.

מאחר ואין חקיקה שמסדירה את הסוגיה, הרי שבפועל ההכרעה בדבר תוקפן של תניות להגבלת עיסוק נתונה באופן בלעדי לשיקול דעתו של בית המשפט ובית הדין לעבודה. בבוא השופט להכריע בדבר נקודת האיזון, עליו לחשוף את השקפת עולמו הכלכלית/חברתית כפי שהדברים באים לידי ביטוי בפסקי דין רבים. מניתוח הפסיקה הקיימת בסוגיה, נראה כי רוב השופטים חוששים מלהביע בגלוי את השקפת עולמם הכלכלית ונצמדים להלכות המסורתיות אשר קיימות שנים רבות ללא שינוי. הלכות אלו יצרו מהפך משמעותי לפני כשני עשורים תוך סטייה של  נקודת האיזון, ונטו  בצורה בוטה לטובת העובד תוך מתן משקל יתר לזכויותיו ומתוך התעלמות גורפת, למעט התייחסות מן השפה ולחוץ, מזכויותיו של המעביד.

מטרת המאמר היא להציע שינוי לנורמות הקיימות תוך חזרה מסוימת להלכות הישנות שהיו קיימות טרם ההתפתחויות בפסיקה. בבואנו למצוא את נקודת האיזון אשר תיתן משקל אמתי לזכויות של שני הצדדים להסכם יש לתת משקל משמעותי לזכויות המעביד ובמיוחד לזכות היסוד שמקורה בחופש החוזים. המאמר מחולק לשני חלקים מרכזיים: בחלק הראשון נסקור את המצב המשפטי ואת התמורות שחלו במהלך השנים ונבחין בסטיית נקודת האיזון בפסיקות בתי המשפט ובתי הדין. נבחן את הסוגיה לאור דיני ההגבלים העסקיים. 

 

 

מבוא 

התנגשות האינטרסים 

היסטוריית הפסיקה  

הגישה המסורתית

קירוב שני ההיבטים

פרשת צ'ק פוינט

פרשת סער

ההלכה כיום 

התניה בראי ההגבלים העסקיים 

משפט משווה 

דעה אישית 

ההשקפה הכלכלית

הפגיעה בחופש העיסוק- ההבחנה הרצויה

תבניות העסקה שונות

סיכום  

רשימה ביבליוגרפית 

590.00 ₪
סוג עבודה:
סמינריון
סוג מחקר:
עיוני
תגיות:
דיני עבודה | משפטים
שנת הגשה:
2015
מספר מילים:
10076
היקף עמודים:
23
מספר מקורות:
40
בקשתך בביצוע....
הקפאת מאמרים - הסבר
לקוח שמעוניין למנוע מכירת עבודה ללקוחות אחרים, יכול לבצע זאת באמצעות הקפאת עבודה לפרק זמן מוגבל. כל מוצר דיגיטלי שנמכר מוקפא מידית ל-48 שעות ללא תשלום. בחלוף 48 שעות, ובמידה ולא רכשת הקפאה נוספת, המוצר הדיגיטלי יהיה זמין לרכישה על ידי משתמשים אחרים, לרבות אפשרויות הקפאה. לכןיש לקחת בחשבון שייתכן שלאחר סיום תקופת ההקפאה, המוצר לא יהיה זמין להקפאה נוספת משום שנרכש על ידי לקוחות אחרים ואף הוקפא על ידם לפרקי זמן ארוכים.

לא ניתן לרכוש מוצרים שהם בתקופת ההקפאה.