לפני מספר חודשים התפרסם פסק הדין בעניין פלונית[1] שקבע הלכה מהפכנית בסוגיית חיוב הורים גרושים במזונות ילדיהם הקטינים. פסק דין זה התמקד בשוויון שבין האב לאם בחיובי המזונות, וביקש לשנות את הנורמות הישנות שנהגו עד לאותה העת, ואשר היו בלתי שוויוניות באופן צורם.
פסק הדין שניתן בהרכב מורחב של שבעה שופטים, קבע את ההלכה העקרונית שהייתה מוסכמת על כלל השופטים כאחד. עם זאת, בפסק הדין התגלעו חילוקי דעות באשר לאופן הראוי ליישום ההלכה העקרונית. בדעת מיעוט, עליה נרחיב להלן, נאמר כי יש להכיר בפערים בין בני הזוג, כמו גם ברקע הכללי של הצדדים, על מנת לאפשר את יישומה של ההלכה העקרונית באופן מעשי. הבסיס לחילוקי הדעות הללו, נבע בין היתר מגישות שונות באשר להגדרה המתאימה של עיקרון השוויון שראוי כי תחול בסוגיה זו.
"עיקרון השוויון" הינו מונח רחב, הכולל בתוכו היבטים רבים. הוא בא לידי ביטוי על ידי המחוקק ובתי המשפט במגוון רחב של מקרים, ולעיתים אף במקרים מנוגדים. בחינת יישומו של עיקרון השוויון במקרה מסוים, מחייבת ראשית לזהות את ההיבט הרלוונטי של עיקרון השוויון, ולאחר מכן ליישמו בהתאם להלכות שנקבעו בקשר להיבט זה.
במסגרת עבודה זו, אבקש לבחון את יישומו של עיקרון השוויון בסוגיית החיוב במזונות ילדים, כפי שנעשה בפרשת פלונית. במסגרת כך, אבקש לזהות אילו מבין ההיבטים של עיקרון השוויון הינם רלוונטיים לסוגיה זו; האם חילוקי הדעות בפסק הדין נובעים מזיהוי היבטים שונים, ובמידה ולא, מהי נקודת המחלוקת בנוגע לאותו ההיבט של עיקרון השוויון.
מבוא
פסק הדין בעניין פלונית
דעת המיעוט
ההיבטים של עיקרון השוויון
יישום מגוון ההיבטים בסוגיית חיוב המזונות
שוויון השוואתי
שיקול חלוקתי לא השוואתי
שיקול מהותי לא חלוקתי
הערך של אדם עקב היותו אדם
חשיבות נורמטיבית
עקביות
סיכום
רשימה ביבליוגרפית