1.מבוא :
מס ירושה (הידוע גם כמס עיזבון) הינו מס המוטל על נכסים וכספים העוברים בירושה, החל משווי מסויים הקבוע בחוק. המדובר במס הקדום ביותר בעולם אשר ניתן למצוא עדות לקיומו כבר ביוון העתיקה ובמצרים הקדומה ואפילו ברומא בתחילת המאה הראשונה לפני הספירה – בצורתו המוכרת כיום[1]. למעשה, כפי שנראה בהמשך, זהו מס המוטל מטעמים אידיאולוגיים גרידא, על מנת למנוע ריכוז הון בידי גורמים בודדים כגון משפחות אשר עלול להוות סכנה למשטר דמוקרטי (מה שנהוג לכנות כיום "הון שלטון").
מס זה קיים בשתי צורות: מס עיזבון ("Estate Tax") המוטל על נכסים וכספים המועברים בירושה ומס ירושה ("Inheritance Tax") המוטל על הכנסותיהם של היורשים וקיים בצורות שונות כגון תשלום חד פעמי בעת קבלת הירושה, תשלום שנתי או הוספת הירושה למס הכנסה ותשלום עבור הירושה על בסיס של מס הכנסה.
בישראל הונהג מס עיזבון משנת 1949 ועד 1981 אז הוחלט לבטלו. מאז ועד היום, אין מטילים בארץ מס על נכסים או כספים המתקבלים בירושה אך קיימת מחלוקת באשר לצורך בהחזרתו של המס, על מנת להעשיר את קופת המדינה תוך הגדלת ההכנסות מגביית המיסים.
לעומת זאת, מס ירושה מוטל במדינות שונות בעולם לרבות ארה"ב ובריטניה, כדי להגדיל את הכנסות המדינה תוך ניסיון למנוע יצירת מונופול ולצמצם את אי השיוויון בין האזרחים.
1. מבוא
2. חוק מס עיזבון בישראל
2.1. החלת מס עיזבון התש"ט-1949
2.2. ההכנסות ממס העיזבון
3. תחולת החוק
4. הסיבות לביטול חוק מס עיזבון
5. בעד ונגד מס עיזבון
6. צעדים לקראת מס עיזבון
6.1. ועדת בן בסט
6.2. וועדת טרכטנברג (ספטמבר 2011)
6.3. הצעות חוק
7. מס עיזבון ונדל"ן
8. מס עיזבון בעולם
9. מס עיזבון במשפט העברי
10. סיכום ומסקנה
רשימה ביבליוגרפית