הזכות לייצוג הולם היא פן של הזכות להעדפה מתקנת. ההעדפה המתקנת היא חלק מזכות השוויון. חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו [1] אינו מונה במפורש בין זכויות האדם המנויות בו את זכות השוויון, וממילא אינו מונה במפורש אם הזכות להעדפה מתקנת. הזכות להעדפה מתקנת קבועה בחוקים שונים, ומבטיחה זכות זו בקשר לעניינים ספציפיים. מטרתה של עבודה זו היא לבדוק את האופן בו מעגנת הפסיקה את הזכות הנ"ל ונותנת לה ביטוי במקרים בהם לא ניתן להחיל על המקרה חוק ספציפי.
לצורך בירור השאלה הנ"ל יש לבחון האם קיימות נורמות שלמרות שהם אינן מפורשות בחוק, הן מהוות תמרור המנחה את פסיקתו של ביהמ"ש. ויובהר: העקרון בדבר מדרג הנורמות לפיהן נורמה ממדרג גבוה יותר גוברת על נורמה ממדרג נמוך יותר היא ברורה. כך למשל חוק גובר על תקנה. שאלה סבוכה יותר היא השאלה מה גובר כאשר יש שתי נורמות מאותו מידרג הסותרות זו את זו. נדבך נוסף מתייחס לשאלה האם קיימות נורמות שלמרות שהן אנו כתובות בספר החוקים הם נחשבות כעקרונות על, שיש ביחס אליהן קונצנזוס חברתי. החלק הראשון של העבודה יעסוק במהותן של נורמות על, בתוקפן ובדרך איתורן של אותן נורמות.
כאמור ערך השוויון, כמו גם הייצוג ההולם אינו ערך המופיע ב"רחל בתך הקטנה" בחוק יסוד: כבוד האדם. החלק השני של העבודה ידון בערך השוויון ובעקרון של הזכות לייצוג הולם, וינסה לברר מהו המתווה הנורמטיבי מכוחו נתנה להם הפסיקה תוקף.
מבוא
חלק ראשון: עקרונות על
כללי
תוקפו של חוק רגיל או חוק יסוד הסותר עקרון על
כיצד ניתן לאתר את אותה נורמת על
חלק שני: עקרון השוויון
ערך השוויון
חקיקת חוקי היסוד והעדר ערך השוויון כערך מוגן בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו
השוויון כ"כבוד האדם"
חלק שלישי : העדפה מתקנת וזכות הייצוג
שוויון פורמלי ושוויון מהותי
שוויון מהותי – כללי
סוגים שונים של ייצוג הולם
ביטויים שונים להעדפה מתקנת
זכות הייצוג ההולם – התפתחות הזכות
הייצוג ההולם בארה"ב
סיכום ומסקנות
מקורות