ברוך שפינוזה נחשב לאחד מהפילוסופים החשובים והמשפיעים ביותר שחיו. נוסף על תורתו הפילוסופית המורכבת, הוא ידוע וזכור גם בעקבות הביוגרפיה יוצאת הדופן שלו: יהודי שנולד בהולנד, אשר הקהילה היהודית החרימה וגירשה אותו מתוכה עקב הדעות בהן האמין ולהן הטיף. במשך מאות שנים, שפינוזה הולל מצד אחד ונקטל מצד שני על דעותיו הבלתי-רגילות. כמו כן, דיוני רבו נסובו סביב שאלת יחסו של שפינוזה אל היהדות. בכך עוסקת עבודה זו.
שאלת המחקר של העבודה היא: האם שפינוזה זנח את היהדות?
במהלך העבודה אני אסקור ואבחן את כתביו המרכזיים של שפינוזה, כמו גם חיבורים מחקריים שונים שנכתבו על כתבים אלה.
הפרק הראשון בעבודה יציג רקע כללי של שפינוזה. קורות חייו יתוארו בקיצור, כמו גם כמה מהחיבורים הפילוסופיים שכתב בחייו. כבר בפרק זה נתחיל לראות את התהליך בו שפינוזה הולך ומתרחק מעקרונות הדת והמסורת היהודית.
הפרק השני בעבודה יציג את יחסו של שפינוזה לסוגיות האל והאמונה. נציג את דמות האל העולה מתוך כתבי שפינוזה ואת עקרונות "הדת האמיתית" בה הוא דגל.
הפרק השלישי יעסוק ביחסו של שפינוזה ליהדות וליהודים.
הפרק הרביעי יעסוק ביחסו של שפינוזה לנצרות, וכיצד הוא הציג אותה (ואת הדמות המרכזית שלה- ישו) לעומת היהדות.
הפרק החמישי הוא פרק הסיכום והמסקנות של העבודה.
רקע
בנדיקט (ברוך) שפינוזה (1632- 1677) נולד כבנו של סוחר יהודי שנמלט להולנד מפני דיכוי ורדיפה בפורטוגל. היהודים שהגיעו להולנד מצאו שם קהילה יהודית מסוגרת וקפדנית, אליה הם היו צריכים להתאים את עצמם. שפינוזה למד בישיבה, שם הוא פגש ולמד את ספרי הקודש היהודיים, הדת והתיאולוגיה היהודית[1].