1. סוג השיר
השיר "שבעה שחקים לא יכלכלוך" מאת ר' שלמה אבן גבירול הינה שיר המהווה 'רשות לקדיש'. זהו סוג שירים אשר נכתבו לצורכי עבודת בית הכנסת ושימשו פיוטי פתיחה לפסקאות תפילה שלפני ברכותיה של קריאת שמע בתפילת השחרית . כמו כן, ניתן לאפיין שיר זה כ'רשות לאומית' אשר עוסקת בנושאים הלאומיים הכלליים של " גלות וגאולה" כפי שאדון להלן בניתוח השיר. כפי שמתארת פדיה (2012) הפיוטים - "רשויות" בפי הספרדים, החדירו לתפילה את סממני השירה והמוזיקה של הזמן והמקום . הם אפשרו לבני הזמן לבטא את ערכי הקדושה והאסתטיקה הקרובים ללבם ולהקיף בהם , כמבוא וכשער , את ערכי הקדושה והאסתטיקה המייצגים את העבר - כהיכל טקסטואלי המוקף במסדרונות יצירת ההווה .
אליצור (2004) מתארת בספרה כיצד לכאורה, כאשר דנים ב'פיוט' מדובר בשירה בעלת תפקיד ליטורגי ברור: הפיוטים נועדו באופן רשמי להחליף קטעים מנוסח הקבע של התפילה עם זאת, מתארת החוקרת כיצד הפיוט התרחק מאוד מן הנוסח של התפילות הקבועות גם בעיצובו השירי וגם בתכניו שעסקו רבות בנושאים של חטא ועונש, גלות וגאולה, והרחבת המקרא באמצעות המדרש.
באופן זה, אדגים כיצד בהתאם לסוגת 'הרשות' בשיר זה דן שלמה אבן גבירול במהות האל והעולם, בגדולתו ועוצמתו של האל וכן במשאלות הגאולה של עם ישראל ממצוקות הגלות. שיר רשות זה גם מכיל בתוכו את הקישוטים המוכרים של שירת ימי הביניים, כמו: תפארת הפתיחה, צימודים, שיבוצים, דימויים ומטאפורות וכן האקרוסטיכון היוצר את המילה "שלמה חזק".