ייצוג בשואה- על השיר "כתוב בעפרון בקרון החתום" / דן פגיס

מזהה: 5001
מאמר חם

כאן במשלוח הזה

אני חווה

עם הבל בני

אם תראו את בני הגדול

קין בן אדם

תגידו לו שאני

השיר בו בחרתי לעבודת הסיכום שלי נקרא "כתוב בעפרון בקרון החתום". אני זוכרת את השיר הזה מתקופת נעוריי, עת היו מקריאים אותו בטקס יום השואה בבית הספר, אני זוכרת שהשיר התנגן לי בראש הלוך ושוב, משום שהדבר הראשון אליו שמתי לב זה שאין נקודה (ככתוב במקור) בסוף המשפט האחרון בשיר.

לא סתם היו מקריאים אותו מספר פעמים ברצף במהלך הטקס, השיר בנוי כמו גלגל, השורה האחרונה:" תגידו לו שאני"..... מתחברת מעצמה לשורה הראשונה :"כאן בקרון הזה". וכך נוצר לפנינו טקסט כמו בלתי נגמר, שבדמיונה של בת ה17 שהייתי, מתנגן בצליל החזרתיות של גלגלי הרכבת.

וכך אתחיל גם את ניתוחו של השיר, בתחושת חוסר הזמן או בלבול בין זמנים שונים. הדבר בא לידי ביטוי כבר במילה הראשונה- "כאן", המובילה לבלבול ראשוני בקרב הקוראים- כאן איפה? ומתי? הרי מיד במילה השניה "במשלוח" ברור לנו שלא מדובר בכאן, במציאות חיינו הנוכחית. ועוד יותר בקרב הקוראים היהודים-ישראליים אשר מקשרים באופן מיתי בין המילה משלוח לבין מה שהתרחש בשואה- וזה בטח לא כאן ועכשיו.

לה קפרה (2006) מתייחס במאמרו לבלבול ההבחנה בין זמנים כאי החלטיות המבלבלת בין עצמי לאחר וקשורה לאחד ממנגנוני ההתמודדות עם טראומה. לטענתו מדובר בחלק מההפגן הפוסט טראומתי, אשר במסגרתו נרדף האדם על ידי העבר ונתפס לחזרה כפייתית על סצנות טראומטיות, בדיוק כפי שמבצע פגיס בתיאור הסיטואציה הטראומתית של אם שמאבדת את אחד מילדיה במהלך הכאוס של משלוח יהודים בקרונות רכבת.

80.00 ₪
סוג עבודה:
פרויקט
סוג מחקר:
עיוני
תגיות:
ספרות עברית
שנת הגשה:
2018
מספר מילים:
1292
היקף עמודים:
4
מספר מקורות:
3
בקשתך בביצוע....
הקפאת מאמרים - הסבר
לקוח שמעוניין למנוע מכירת עבודה ללקוחות אחרים, יכול לבצע זאת באמצעות הקפאת עבודה לפרק זמן מוגבל. כל מוצר דיגיטלי שנמכר מוקפא מידית ל-48 שעות ללא תשלום. בחלוף 48 שעות, ובמידה ולא רכשת הקפאה נוספת, המוצר הדיגיטלי יהיה זמין לרכישה על ידי משתמשים אחרים, לרבות אפשרויות הקפאה. לכןיש לקחת בחשבון שייתכן שלאחר סיום תקופת ההקפאה, המוצר לא יהיה זמין להקפאה נוספת משום שנרכש על ידי לקוחות אחרים ואף הוקפא על ידם לפרקי זמן ארוכים.

לא ניתן לרכוש מוצרים שהם בתקופת ההקפאה.