מבוא
מוזיקה משפיעה על האווירה ועל מצב הרוח, היא מגשרת בין אנשים כמו גם יוצרת ביניהם חוויה משותפת. בשל נגישותה של המוזיקה כיום יותר מבעבר, היא מלווה סיטואציות מגוונות בחיי היומיום. מחקרים אקדמיים רבים הוקדשו להבנת השפעתה של המוזיקה על הרגש, לפענוח המנגנון היוצר תגובה רגשית למשמע מנגינה, כמו גם לאופן בו המוזיקה משפיעה על התנהגויות שונות. נראה כי בעת האזנה למוזיקה, מופעלים אצל המאזינים תהליכי עיבוד פנימי הן בפן הקוגנטיבי והן בפן הרגשי (Krumhansl, 2002).
בעבודה זו, אתמקד בפן הרגשי ואנסה להבין כיצד משפיעה המוזיקה על רגשותיהם ועל מצב רוחם של המאזינים לה. שאלת המחקר המרכזית היא האם ניתן לומר שלמנגינות שונות ישנו יסוד אובייקטיבי וכי הן מעוררות רגשות דומים אצל נבדקים שונים? האם ניתן להסיק מכך שמוזיקה היא אוניברסלית באופן בו היא משפיעה על המאזינים לה? החשיבות המחקרית שעשויה להיות למחקר מסוג זה היא בכך שניתן אולי להשפיע על מצב רוחם של אנשים בצורה פשוטה יחסית, על ידי השמעה של מנגינות שונות. כמו כן, ייתכן שבאובייקטיביות והאוניברסליות של הצלילים ניתן להגיע לביטוי מדויק יותר של רעיונות (ורגשות) המאבדים את משמעותם כאשר מתורגמים למילים.
על מנת לענות על שאלת המחקר, יש לתכנן מערך אשר יהיה בנוי ממדגם אקראי של נבדקים (N). הנבדקים יאזינו בזה אחר זה למספר קטעי מוזיקה שונים שנבחרו לפי הקצב וצפיפות הצלילים שבהם ומסווגים כקטעים של מוזיקה שמחה, עצובה ומכעיסה. במקביל להקשבה לפרטים המוזיקליים, ימלאו הנבדקים שאלון בנוגע לרגשות שהתעוררו בהם כאשר האזינו למנגינות השונות. לשם כך, יש להגדיר בצורה בהירה את מצבי הרוח והרגשות השונים שיבחנו במסגרת המחקר.