מוסד העבדות היה גורם חשוב בכלכלה ובחברה של העולם העתיק. לא ברור מתי מוסד זה החל להיות נפוץ בעולם אולם קיימות עדויות כי הוא היה קיים כבר בתקופות עתיקות ביותר. העבדים הגיעו למצב הזה מסיבות כלכליות, תבוסה במלחמה וסיבות אחרות. רומא, אולי יותר מכל מעצמה אחרת, התבססה באופן מהותי על מוסד העבדות וחלק לא קטן מצמיחתה התאפשר משום שהיא הייתה יכולה להרשות לעצמה מפעלים חשובים בעזרת כוח האדם הזול של העבדים. מוסד זה גרם לחיי העבדים להיות קשים ביותר, ולהותיר להם תקווה מעטה לעתיד.
משום כך הם מרדו מספר פעמים, באימפריה חזקה בעלת צבא אדיר שהיה כמעט בלתי אפשרי לנצח אותו. בין המרידות הללו, הייתה תקופה אחת בולטת אשר התרחשו בה שלוש מרידות עיקריות אותם אסקור בעבודה זאת. יש לציין כי למרות הבעיות הקשות שחוללו המרידות הללו בחברה הרומית והמאמצים הרבים אשר נעשו על מנת למגר את המרידות הללו, המדיניות החברתית מעמדית הרומית בנוגע למעמד העבדים לא השתנה באופן מהותי בעקבות המרידות הללו. רומא טיפלה במרידות הללו ביד קשה והוציאה להורג את כל העבדים המורדים, לרוב בצורה אכזרית באופן בולט. שאלה זו חשובה מאחר והמורדים במרידות השונות ידעו את גורל העבדים במרידות הקדומות ולמרות זאת גורל זה לא מנע מהם למרוד שוב ברומא, ולסכן את חייהם בצורה מוחלטת.
עבודה זו תבקש להשוות בין שלוש מרידות העבדים הגדולות ברומא, מבחינת הסיבה למרידה, הצלחת המרידה והדרך שבה רומא התמודדה עם המרידה, על מנת להבין את הנסיבות שהביאו את אותם העבדים למרוד מרד שהוא כמעט חסר סיכוי ואשר כישלון שלו יגרור בוודאי מוות אכזרי.
מבוא
פרק ראשון: מקורות ראשוניים להכרת התקופה
בעיית המקורות של חקר התקופה
מוסד העבדות ברומא
סיבות למרד
התמודדות רומא עם המרד
תוצאות המרד
פרק שני: מרידה שנייה
סיבות למרד
התמודדות רומא עם המרד
תוצאות המרד
פרק שלישי: מרידה שלישית- מרד ספרטקוס
סיבות למרד
התמודדות רומא עם המרד
תוצאות המרד
דיון
סיכום
ביבליוגרפיה