העבודה עוסקת בסיפור ההיסטורי של אי כיבוש הגדה המערבית בתקופת מלחמת השחרור. מהלך שראש הממשלה ושר הביטחון בתקופה זאת, דויד בן- גוריון התייחס אליו בשנים מאוחרות יותר כ"בכייה לדורות". בשלב ראשון מובאת סקירה קצרה של מלחמת העצמאות על שלביה ומאפייניה העיקריים ולאחר מכן סקירת התנהלותו של בן גוריון ומעברו מסוציאליזם טהור לפרגמטיזם מדיני ופוליטי.
בחלקה השני של העבודה נסקרת ההיסטוריה שקדמה ל"בכייה לדורות", קרבות עשרת הימים שהיוו שלב מכריע במלחמה ובהמשך לכך, התמקדות בהפרות ההפוגה השנייה ובמיוחד תקיפת ופיצוץ משאבות המים בלטרון ותקיפת המשלט במודיעין על ידי הלגיון הירדני בסיוע כנופיות מקומיות, שהביאו לחשיבה וייזום של בן גוריון לתוכנית ניסיון כיבוש נוסף של משלט לטרון והרחבת המערכה והכיבוש בחזית המזרחית. כמו כן תובא עמדתו של ממלא מקום הרמטכ"ל בזמן המלחמה, יגאל ידין.
לאחר מכן מוצגת התוכנית אותה הציג בן-גוריון לממשלה וניתנת סקירה על התנהלותו הייחודית של בן גוריון בנושא זה, התנהלות שלא הייתה אופיינית לו, ובחינת הסיבות מדוע התנהל בצורה זאת לגביע התוכנית המוצעת לפני ואחרי דחיית התוכנית בישיבת הממשלה. כמו כן מבוצעת סקירה ובדיקה לשאלה האם בכלל היה אפשרי מבחינה צבאית ומדינית לכבוש את הגדה המערבית במלחמת העצמאות.
בחלק הבא סוקרת העבודה את תהליך ומהלך ההיווצרות ההיסטורי של מיתוס ה"בכייה לדורות", הביקורת שהועברה על בן-גוריון בפוליטיקה ובתקשורת בעקבות התבטאויותיו בנושא וכן בדיקה האם פרשה זאת הפכה לאחר מלחמת ששת הימים וכיבוש הגדה המערבית מפרשה אקטואלית לעוד פרשה היסטורית.
מבוא
1. מלחמת תש"ח
1.1 סקירה אודות מלחמת תש"ח
1.2 בן גוריון- מנהיג בעל ראייה פרגמטית
2. ההיסטוריה שקדמה ל"בכייה לדורות"
2.1 קרבות עשרת הימים 8-18 ליולי 1948
2.2 הפצצת משאבות לטרון והתקפת משלט נ"ג 219 במודיעין
2.3 עמדת ממלא מקום הרמטכ"ל יגאל ידין
3. התוכנית של בן-גוריון
3.1 התוכנית שהוצגה על ידי בן גוריון
3.2 מדוע נמנע בן גוריון מלגרום שההחלטה על הכיבוש תתקבל?
4. האם ניתן היה לכבוש את הגדה המערבית במלחמת תש"ח
5. "בכייה לדורות" בין היווצרות לערעור ציבורי
5.1 היווצרות ה"בכייה לדורות"
5.2 ביקורת על גרסתו של בן-גוריון בפרשת ה"בכיה לדורות"
5.3 האם הפכה הפרשה מאקטואלית להיסטורית אחרי מלחמת ששת הימים
6. דיון
7. סיכום
8. ביבליוגרפיה