עבודת מחקר זו מתמקדת בנושא – יהודי אתיופיה במהפכה במאה ה-20.
מעט מאוד ידוע לנו על יהודי אתיופיה – מקורם, אורחות חייהם אופי הקהילה וכדומה (עד המאה ה-14), ממצאים ארכיאולוגים בעיקר הוכיחו כי התקיימה קהילה יהודית לא מבוטלת באתיופיה, אשר שורשיה מגיעים עד ממלכת שלמה[1]. מיתוסים וסיפורי אגדות רבים נכרכו סביב ההיסטוריה של קהילה זו, על בסיס תיאולוגי והלגיטימציה של יהודי אתיופיה לעלות לארץ ישראל.
בעבודה זו, כאמור, אתמקד במאה ה-20, במהלך המפכה המרקסיסטית באתיופיה שהתחוללה בשנת 1974, ע"י הקולונל – מנגיסטו היילה מאריאם, שהיה חלק מהחונטה הצבאית, או בשמם המוכר – "הדרג".
שאלת המחקר - "אתיופים פעילים" - עיון מחודש בתפקידם של יהודי אתיופיה בתקופה המהפכנית .
שאלת מחקר זו מרמזת על כך שליהודי אתיופיה היה תפקיד חשוב בתקופה המהפכנית – ועניין זה הוא מוקד עבודת המחקר. כאמור, מעט ידוע לנו על שורשי הקהילה, אך ידוע לנו כי בין המאות ה- 14 עד ה-17 התקיימו מאבקים תמידיים בין היהודים לבין הנוצרים באתיופיה, על רקע דתי וכלכלי. המאבקים היו אלימים ונשאו גם עימותים צבאיים.
מס' מנהיגים אתיופים החלישו את הקהילה היהודית במכוון, בניהם-עמדה ציון, יסקה הראשון אשר נלחם בקהילה "ביתא ישראל" לראשונה- תחת שלטונו נושלו היהודים מאדמותיהם[2].
הכיבוש האיטלקי החל משנת 1935 גם כן לא היטיב עם הקהילה היהודית, דבר שגרם ליהודים רבים להתגייס לצבא אתיופיה על מנת להילחם בכובד האיטלקי. עם שיבתו של הקיסר היילה סלאסי הוטב מצבם של היהודים[3].
מבוא
פרק 1 – דימויים מסורתיים של יהודי אתיופיה
מוצאם של יהודי אתיופיה – גישות ומחקרים
הבניית מיתוסים על העדה האתיופית
פרק 2 – עיון מחודש – תקופת ה"דרג" – רקע כלכלי, פוליטי וחברתי
תקופת שלטון ה"דרג"
פרק 3 – יהודים במחתרת – הסיפור האתיופי
תנועת EPRP
תנועת TRLF
תנועות נוספות
סיכום ומסקנות
ביבליוגרפיה