מבוא
מעטים הם המנהיגים שהתמודדו עם אתגרים מרתיעים יותר לארצם מאנואר סאדאת כשהוא עלה לנשיאות מצרים בשנת 1970. כמדינאי, הוא העריך את המצב העגום בו ארצו הייתה נתונה, ולאחר מכן הוא פעל באופן שתוכנן להבטיח את האינטרסים של מצרים, את עמדת המנהיגות שלה בעולם הערבי ואת מעמדו כמנהיג הבלתי מעורער של ארצו.
מטרתה של עבודה זו היא לנתח את מדיניות החוץ של אנואר סאדאת לפי תיאוריות עכשוויות של ניהול ומנהיגות. שאלת המחקר של העבודה היא: כיצד השתמש אנואר סאדאת במשאבים שעמדו לרשותו למימוש יעדיו במדיניות החוץ של מצרים?
הפרק הראשון בעבודה הוא סקירת ספרות. אציג את מודל המנהיגות הליניארית (המנהיגות הניהולית המסורתית) ואנגיד אותו אל מול המודל של מנהיגות של שינוי וחזון ומודל המנהיגות המורכבת. כפי שנראה במהלך העבודה, שני המודל האחרונים מתאימים לתיאור מנהיגותו של סאדאת הרבה יותר מהמודל הליניארי.
הפרק השני יעסוק במדיניות החוץ של אנואר סאדאת. ראשית, אסקור את העובדות וההנחות שהניח הנשיא סאדאת בתחילת כהונתו כנשיא ב- 1970, ואזהה את האיומים והאתגרים המרכזיים לאינטרסים הלאומיים המצריים. לאחר מכן, אבחן את יעדי מדיניות החוץ של סאדאת, את המשאבים והמדיניות שהם הוא השתמש, ואת תכניתו להגשמת מטרותיו.
הפרק השלישי הוא פרק הדיון, ובו אבחן לעומק את סגנון המנהיגות של סאדאת.
הפרק הרביעי יסכם את העבודה ויציג את מסקנותיה.
1. סקירת ספרות
הטיפוס המסורתי של מנהיגות הוא של מנהיגים לינאריים, החושבים במונחים של 'מלמעלה למטה' (top-down). מודל זה של מנהיגות מניח כי כל 'קלט' שייקלט במערכת יפיק 'פלט' פרופורציונאלי וצפוי מראש. התמקדות בתהליכים לינאריים מבטלת את היכולת של המערכת להשתנות ולהתחדש באופן אפקטיבי, מכיוון שחדשנות ושינוי מתקיימים בתהליכים לא לינאריים (Plowman & Duchon, 2008). קונגר (Conger, 1998) כתב שמנהיגים שפועלים בשיטות של שליטה סמכותנית ופועלים בפרדיגמה המסורתית פוגעים בארגונים שלהם, על ידי כך שהם יוצרים מערכות שבורות ולא מתפקדות.
מבוא
1. סקירת ספרות
מנהיגות מסורתית-לינארית
מנהיגות של שינוי וחזון
מודל המנהיגות המורכבת
2. מדיניות החוץ של אנואר סאדאת
ההנחות של סאדאת
יעדי מדיניות החוץ של סאדאת
המשאבים שעמדו לרשותו של סאדאת
מלחמת 1973
שיחות והסכמי השלום
3. דיון: סגנון המנהיגות של אנואר סאדאת
4. סיכום ומסקנות
רשימת מקורות