מבוא - רקע ספרותי
ההיבטים המרכזיים של סיקור האזרחים הערבים
במחקר זה אבחן את הבעיה של ייצוג הציבור הערבי בעיתונות המקוונת בישראל. אדגיש כי השתתפות של קבוצות מיעוט במערכת הפוליטית, למשל בבית הנבחרים ובממשלה, מאפשרת לקבוצות אלה להשפיע על חיי המדינה ולקחת חלק פעיל בעיצוב דמות המדינה. כאן פירוש המונח "מיעוט" = אי שליטה במשאבים.
אדגיש כי אי-הייצוג של קבוצות מסוימות, החסרות עוצמה פוליטית, חברתית ו/או כלכלית - למשל, ערביי ישראל - משמרת את המקום המשני שלהן. בספרות שפורסמה בתחום זה החוקרים שואלים על קיום הקשר בין היקף ואופי הסיקור של הציבור הערבי בתקשורת בישראל לבין מעמדו הפוליטי והכלכלי של הציבור הערבי במדינה. בספרו של אלבז (2013) החוקר טוען כי הסיקור של האזרחים הערבים בתקשורת בישראל מושפע, בין היתר, על ידי ההיבטים המרכזיים הבאים בפוליטיקה הישראלית:
ראשית, ישראל היא מדינה יהודית, והיא נותנת לעם היהודי בית לאומי בארץ ישראל.
שנית, היבט הביטחון הלאומי בישראל הכולל ערכים צבאיים הנמצאים גם בתחומים אזרחיים. הערכים האל מסבירים את הדרך לפיתרון סוגיות פוליטיות בדרכים המקובלות בצה"ל, ובין היתר, בכוח ובהיררכיה ברורה.
בספר זה (של אלבז) החוקר טוען כי כלי תקשורת הם חלק מתרבות שמעצבים את המציאות לחברה באמצעות ארגון ומיון. יחד עם זאת, התקשורת יכולה לטשטש את המציאות הקיימת בחברה ואת הגבולות בין מה שמתרחש לבין מה שמוצג במדיה.