מחקרים רבים לאורך השנים מבקשים לעמוד על התופעה הקשה של אלימות במשפחה ולעמוד על מאפייניה והגורמים האפשריים לה. התופעה, מהווה כר פורה למחקרים שכן היא מציבה בפני החברה דיסוננס קשה לעיכול של דפוסי פגיעה בקרובים לנו מכל, במשפחתנו. באופן אישי, נושא זה מעלה גם בי עניין רב ודווקא בהיותה של התופעה כה רחוקה מעולמי האישי היא מעלה בי תהיות רבות ורצון לעמוד על מאפייניה ובמיוחד לנסות ולבחון את הגורמים העשויים לנבא דפוסי אלימות במשפחה, ועל ידי כך, אולי גם להצליח למנוע אותם.
עבודה זו מבקשת לבחון את הקשר בין דפוסי האלימות במשפחה בילדות לבין דפוסי האלימות במשפחה בבגרות, כלומר לעמוד על האופן בו באה לידי ביטוי האלימות במשפחה בהעברה בין דורית. שאלת המחקר הניצבת במרכזו של המחקר מבקשת לבדוק: האם קיימת העברה בין דורית בדפוסי האלימות במשפחה?
קיימות מספר מסגרות תיאורטיות המנסות להבין את הקשר בין חשיפה בילדות לאלימות במשפחת המוצא לבין אלימות במשפחה בבגרות. על פי תיאוריות של העברה בין-דורית שהפרט אינו יכול ״לצאת״ מחוויות משפחת המוצא ללא רמה כלשהיא של עניינים רגשיים לא פתורים שעוצבו בעבר ((Framo, 1990. כך, אלימות פיזית ונפשית במשפחת המוצא הם גורם סיכון עיקרי להתפתחות מצבי מצוקה בדור הבא, בכך שהם יוצרים ״מודל עבודה פנימי״ שבו אחרים נתפסים כאלו שיפגעו פיזית ונפשית.
"מודל עבודה פנימי זה" יידון גם במסגרתה של תיאוריית ההתקשרות על פיה סגנון ההתקשרות של תינוק-ילד ממשיך לשחק תפקיד חשוב בהתפתחות האנושית "מהעריסה ועד לקבר" ואיכות הקשר בילדות מתקשרת לתבניות של יחסים בהמשך החיים, כאשר דרך התפתחות היחסים הבין-אישיים הראשוניים יתהווה עולמו הפנימי של האדם שישפיע על תפיסת עולמו, היחסים שהוא יוצר ועל תפיסתו העצמית.
מבוא
סקירת ספרות
היקף התופעה
תיאוריית ההתקשרות
תיאוריית ההעברה הבין-דורית
אלימות במשפחה
התקשרות ואלימות במשפחה
העברה בין דורית ואלימות במשפחה
בדיקת שדה
שיטת המחקר
משתתפי המחקר
כלי המחקר
ניתוח הנתונים
ממצאים
סגנון התקשרות והשפעתו
אלימות במשפחת המוצא והעברתה
תפישת בן הזוג והזוגיות
היחסים עם הילדים
תפישת הטיפול
דיון אינטגרטיבי
רשימת מקורות
נספחים