מבוא
הסוציולוגיה מתעסקת רבות בתצפיות על חברות ופרטים שונים בחברה. תיאוריה היא הדרך להסביר באיזה אופן עובדות שונות שצפינו בהן קשורות אחת לשנייה, ומדוע הן קשורות זו לזו. אנו זקוקים לתיאוריה בכדי להבין את התמונה הכוללת הנוצרת מתצפיות נפרדות. ישנן שלוש תיאוריות מרכזיות בסוציולוגיה- הפרדיגה הסטרוקטורלית פונקציונלית, פרדיגמת הקונפליקט ופרדיגמת האינטרקציה הסימבולית. בעבודה זו, אנתח את סיטואצית התפילה בבית הכנסת על פי שלושת הפרדיגמות הללו.
תיאור התופעה
התופעה שבחרתי היא תפילה בבית הכנסת. כידוע, בקרב יהודים דתיים ושומרי מסורת רבים, יש מנהג של הליכה לתפילה בבית הכנסת בימי חול, בשבתות ובמועדים. ישנם מאפיינים המשותפים לכל בתי הכנסת האורתודוקסיים, כגון הקפדה על תפילה במניין, מהלך התפילה במועדים השונים, ההפרדה בין גברים ונשים וזמני התפילות. לעומת זאת, ישנם מאפיינים ששונים מעט בין בתי כנסת, כגון הניסוחים המדוייקים בתפילה, המנגינות המקובלות, אורך הזמן של התפילה, האם ישנם מקומות שמורים למתפללים וכו'. בבתי כנסת רבים, המתפללים ומשפחותיהם רוקמים קהילה סביב בית הכנסת הכוללת פעילויות משותפות גם מחוץ לכותלי בית הכנסת.
הצגת התיאוריות
הפרדיגמה הסטרוקטורלית פונקציונלית היא מסגרת תיאורטית הרואה בחברה מערכת מורכבת שחלקיה השונים פועלים יחד במטרה לקדם סולידריות ויציבות בחברה. הפרדיגמה מבוססת על ההנחה שחיינו מונחים על ידי דפוסים יציבים יחסית של התנהגות חברתית. שנית, הפרדיגמה מסבירה את המבנה החברתי ככזה שיש לו פונקציות חברתיות והשלכות על פעולתה של החברה.