שאלת המחקר: מה היה מקומן של נשות העלייה הראשונה במרחב הציבורי לתחומיו?
ניתן לומר כי המיתוס הרווח על נשות ראשית ההתיישבות הוא שהיה מדובר בנשים בעלות תעוזה, אומץ וגבורה, כאלו שחשות שוות לגברים וחופשיות, שחיו חיים מלאי תוכן וסיפוק בכל תחום שהוא בתקופת ראשית ההתיישבות. למרות דימוי זה, ניכר המציאות הייתה שונה- נשות ובנות העלייה הראשונה נדחקו לשוליים ואף הועברה ביקורת רבה על אורח חייהן ועל בחירותיהן השונות[1]. בהתיישבות, היו סוגי עבודות שונים, ומעורבות הנשים בהן הייתה שונה[2]. כעת, אסקור את תחומי החיים השונים בהתיישבות ואת מעורבות הנשים בהם:
נשים במשק החקלאי
בתקופת העלייה הראשונה, נשים כמעט ולא עבדו במשק החקלאי. אמנם, קיים בספרות תיאור של מספר נשים שעסקו בעבודה חקלאית, כגון טיפול בפרות וטיפוח גן ירק ופרחי נוי, אך בפועל רק מיעוט מהנשים עסקו בעבודה חקלאית, וגם הן עבדו בחקלאות בצורה מזדמנת בלבד. בנוסף, הן לא עבדו כפועלות שכירות, אלא עבדו במשק של בעליהן[3].
כאמור, מרבית הנשים נמנעו מעבודה חקלאית. רובן היו שקועות באופן תמידי במטלות משק הבית והטיפול בילדיהן לאורך שעות היממה, דבר שלא אפשר להן לצאת אל המשק בכדי לסייע לבעליהן[4]. סגנון תפקידי זה של הנשים משמר את התפיסה המסורתית שהייתה נהוגה עד אז אותו הבנות למדו מאמותיהן[5].