סטראוטיפ היא דעה הקושרת בין קבוצת אנשים, לבין תכונה מסוימת, ובכך מכלילה את כל האנשים בקבוצה זו כבעלי תכונה אחת. סטיגמה היא סטראוטיפ לדעה קדומה, דחייה ואפליה. למעשה, קשר זה משקף את היחס בין הרכיבים הקוגניטיביים (סטראוטיפים) הרגישים (דעה קדומה) והתנהגותיים (אפליה) של תגובות המבוססות על קטגוריות ולא על הפרט (Corrigan et al., 1999). בדרך כלל המונח "סטראוטיפ" קשור לקבוצת אנשים המכלילה תכונות מסוימות של קבוצת אנשים אחרת.
ההיסטוריה של עולי עדות המזרח בארץ גדולה במאבקים ומאמצים להיות שווים לאוכלוסייה הישראלית היהודית המקומית, ללא אפליות וסטריאוטיפים שליליים, החל מעלייתם בתחילת שנות החמישים, ועוד קודם לכך, הייתה ניכרת הגזענות והאפליה כלפי יהודים מזרחים. המזרחים ניסו לשפר את תדמיתם באמצעות הוכחת יכולותיהם מחד, אך מאידך באמצעות מרד שהגיע לממדים אלימות שהונהג בידי ה"פנתרים השחורים".
מטרת המחקר הנוכחי לבחון את דמות המזרחי כיום שהוא פועל יוצא של היסטוריה ארוכת שנים של שיפוט סטראוטיפים, יצירת סטיגמות שונות סביבם וסביב העולים מארצות המזרח עצמם, דרך שירותם בצה"ל מחאותיהם, תרבותם, סגנונם ועוד, כמשתקף בסדרה "שעת נעילה", כאספקלריה לחברה כולה. "שעת נעילה" הוקרנה בחורף 2020-2021 בישראל, כשסמיכותה של מלחמת יום כיפור (1973) להפגנות הפנתרים השחורים (1972) השייכות לאוכלוסייה מזרחית שחשה פגועה, הביאה את יוצרי הסדרה להכניס לתוכה טיפוסים אלו ולהציג אותם בדרך מסוימת, כפי נבחן בהמשך.
תקציר
סקירת ספרות
פרק א': תקשורת כתרבות
פרק ב': ההיסטוריה המזרחית ומלחמת יום כיפור
המחקר הנוכחי: שאלת המחקר והשיטה שיטה
שיטה
הצגת הממצאים
סיכום הממצאים ודיון
ביבליוגרפיה