במהלך העשורים האחרונים, השכיחות של הזוגות המתגרשים הולכת וגדלה. למעשה, לפחות זוג אחד מתוך שלושה זוגות באוסטרליה מתגרש, וחצי מהזוגות בארה"ב מתגרשים (Baitar, Buysse, Brondeel, De Mol & Rober, 2012). אפילו בקרב אוכלוסיות בהן לא היה מקובל להתגרש בעבר, כגון מדינות ערביות ומסורתיות ובקרב מבוגרים וקשישים, חלה עלייה באחוז הזוגות המתגרשים (Mendoza, Tolba & Saleh, 2020, Lin & Brown, 2020).
נראה כי גירושין הוא אירוע מלחיץ שטומן בחובו שינויים רבים. גרושים רבים חווים ירידה ברמת החיים, שינוי מקום מגורים, ניתוק מחברים ואובדן תמיכה חברתית, ואף לחץ מהנטל הכפול שעליהם לשאת לפתע בתחום התעסוקה וההורות. כל אלו עשויים להשפיע על בריאות נפשית ופיזית לקויה (Brüggmann, 2020). אין ספק כי הגירושין הם אירוע טראומטי שמשאיר חותם לאורך החיים. אך, נמצא כי מרגע שהגירושין בוצעו, לאורך הזמן מצבם של הגרושים משתפר ונעשה אף טוב יותר מאשר מצבם בשנים שקדמו לגירושין (Cavapozzi, Fiore & Pasini, 2020).
מקריאת הספרות בנושא, ניתן לומר כי הקשר בין גירושין לאיכות החיים נחקר בהרחבה, וניכר כי התוצאות בנוגע להשפעות הגירושין על האדם אינן חד משמעיות (Symoens, et. Al., 2014). הגירושין איננה חוויה אחידה, והשלכותיה משתנות בין בני אדם שונים בהתאם לנסיבות חייהם השונות. נראה כי ישנם משתנים שונים המסייעים להסביר את האופן בו איכות החיים משתנה לאחר הגירושין בקרב אנשים שונים.
תקציר
מבוא
סקירת ספרות
גירושין
איכות חיים
איכות חיים לפני ואחרי הליך הגירושין
שיטה
אוכלוסייה
כלי המחקר
הליך המחקר
ממצאים
ההחלטה להתחתן
מהלך הנישואין
החיים שאחרי הגירושין
דיון
ביבליוגרפיה
נספחים
נספח א': שאלון המחקר
נספח ב': חלוקה לתמות
נספח ג': ראיונות המחקר