המאה הנוכחית מעלה את השאלה: האומנם אנו עומדים בפני עידן פוסט-דמוקרטי? על פי הדוח השנתי האחרון של הארגון האמריקאי Freedom House מצטיירת תמונת מצב חמורה שעל פיה ב-71 מדינות חלה הרעה במצב זכויות האזרח אשר החלה משנת 2005 ונמשכת זה 12 שנה.[1]
בעבודה זו אתייחס לתהליך הנסיגה הדמוקרטית המתרחשת כיום בקרב מדינות שונות בעולם ואבחן בפרט את המצב בשתי מדינות דמוקרטיות, רומניה והונגריה, על פי שני מדדים: מערכת הבחירות וזכויות האזרח. מטרת ההשוואה הזו הינה לצורך הדגמת תהליך היחלשות הדמוקרטיה בעולם, וברומניה ובהונגריה כמדינות דמוקרטיות בפרט. ראשית, אגדיר תיאורטית את תהליך ההיחלשות הדמוקרטית ואתייחס אל ששת המדדים הנפוצים במחקר, תוך הדגשת שני המדדים שנבחרו. לאחר מכן, אפנה לתיאור המתרחש בכל אחת מהמדינות ואדגים את התהליך על פי המדדים; ולבסוף, אנסה לזהות תהליכים מקבילים גם בישראל כדי לבחון את תופעת הנסיגה הדמוקרטית גם בישראל.
המונח 'נסיגה דמוקרטית' משמש לעיתים קרובות בקרב חוקרים שונים במדעי המדינה אך מנותח לעיתים רחוקות בלבד מבחינה שיטתית. באופן בסיסי הנסיגה מאפיינת את החיסול הממשלתי של המוסדות הפוליטיים המקיימים את הדמוקרטיה. מונח זה מתייחס בתוכו לשחקני מדינה שונים שעשויים ליזום את ההתרחקות מהדמוקרטיה. מבט היסטורי מקרוב מגלה כי ההפיכות הצבאיות הקלאסיות שאפיינו את שנות המלחמה הקרה הוחלפו בהפיכות כלכליות של הסדרי חוב ושוחד. ככל שהנסיגה תתבצע בצורה של שינויים הדרגתיים בקרב המוסדות השונים, סביר להניח כי היא תוביל לשינוי משטר מוחלט.