מערכת הכשרה מקצועית היא הלימודים אשר מובילים לרכישת מקצוע. מערכת הכשרה מקצועית היא המנגנון אשר מופעל על ידי המדינה, באמצעים שונים, ואשר נועד לספק עבור משק העבודה כמות גדולה ככל האפשר של עובדים בעלי מיומנות. המדינה מפעילה את המערכת במגוון רחב של בתי ספר, מוסדות להכשרה מקצועית וכן בדרך של חניכות. ההכשרה המקצועית במדינת ישראל נעשית בפיקוח של משרד העבודה והרווחה, האגף להכשרה מקצועית ופיתוח כח אדם. אגף זה מופקד על הכשרת כוח אדם מקצועי טכנולוגי למשק והוא עושה זאת על ידי קיום הכשרות במסלולים לנוער או הכשרה למבוגרים בהשתלמות של לימודי ערב.
ההכשרה המקצועית נועדה לאפשר לאנשים מכל שכבות האוכלוסייה לרכוש מקצוע ולפתח כישורים נדרשים בשוק העבודה. למערך ההכשרה המקצועית יש חשיבות רבה בפיתוח של כוח האדם בחברה, מאחר והוא נותן מענה גם לצורכי המעסיקים וגם מגדיל את הסיכויים של עובדים להיות נדרשים בשוק העבודה. בשנות השמונים והתשעים בוצעו שינויים רבים במערכת ההכשרות המקצועיות וממערכת המשרתת בעיקר את צורכי המשק היא הפכה להיות מערכת אשר מכוונת בעיקר לקידום תעסוקה בקרב אוכלוסיית חדשות.
עבודה זו תבקש לבחון את מידת היעילות של מערכת ההכשרה המקצועית בפתרונות של תעסוקה במשק הישראלי. כדי לעשות זאת העבודה תבחן את מצב מערכת ההכשרה המקצועית בישראל ולאחר מכן תשווה את המערכת שלה עם מדינות כמו שוודיה, דנמרק ופינלנד.
מבוא
סקירת ספרות
פרק ראשון: מערכת הכשרה מקצועית
רקע
מערכת הכשרה מקצועית
פרק שני: מערכת ההכשרה המקצועית בישראל
רקע
מערכת הכשרה מקצועית בישראל
תכנית שוברים
שילוב בוגרי הכשרות במקצועות
פרק שלישי: מערכת ההכשרה המקצועית במקומות נבחרים בעולם
מערכת הכשרה מקצועית בשוודיה
מערכת הכשרה מקצועית בפינלנד
מערכת הכשרה בדנמרק
פרק רביעי: דיון מסכם
סיכום
ביבליוגרפיה