שאלת המחקר:
האם וכיצד השתנתה המערכת הבינלאומית והשימוש בעוצמה בעקבות מעורבות רוסיה בסוריה בין השנים 2014-2016?
חשיבות נושא זה:
רוסיה הינה אחד השחקנים הוותיקים והחזקים במערכת הבינלאומית בכלל ובמזרח התיכון בפרט. סיבות רבות ומגוונות הביאה את רוסיה לידי התערבות במתרחש במזרח התיכון. סיבות אלה כוללות את ההכרה במשאביו של המזרח התיכון, העובדה שמדינות באיזור הן לקוח עיקרי של הייצוא הביטחוני הרוסי, הצורך לבלום את הגלישה של האיסלאם הרדיקלי לגבולות רוסיה והתחרות בינה ובין המערב (בעיקר עם ארה"ב). רוסיה הפכה לשומר הסף של המשטר האיראני והמשטר הסורי כחלק מהמאמץ הרוסי לכונן באזור מערך של בנות ברית שיהווה בסיס למעמדה בו. מעורבותה של רוסיה בנעשה במזרח התיכון מהווה אתגר בפני המערכת הבינלאומית אשר מבקשת לשמור על מאזן כוחות בו רוסיה נתפסת כמפרה מאזן זה.
המעורבות הרוסית במשבר הסורי (מלחמת אזרחים) מהווה מצב אסטרטגי חדש במערכת הבינלאומית האזורית במזרח התיכון בפרט ובמערכת העולמית בכלל. למעורבות זו השלכות הן על מאזן הכוחות הפנימי בסוריה והן על המאבק בין המעצמות בעולם
מושגים שקשורים לנושא:
מאזן כוחות- תיאוריה בתחום היחב"ל הטוענת כי השלום והיציבות יישמרו במערכות בינלאומיות אם העוצמה הצבאית תתחלק כך שאף פריט אחד מהמערכת לא ישלוט בכח על הפריטים האחרים. נראה כי פעולותיה של רוסיה נתפסות בעיני המערב כפעולות של מדינה שולטת. לכן, קיים החשש מ"יציאה מאיזון".