בארבעת העשורים האחרונים, עבר העולם הערבי תהפוכות רבות משלטון אוטוריטארי, מלוכני או רפובליקני, לזירה בה מתחוללים שינויים פוליטיים, חברתיים ודתיים רבים. למרות שערוץ אל ג'זירה הופעל בשנת 1996, לפני כ- 20 שנה, הרי שהמאורעות בעולם הערבי בתקופה זו יונקים ומושפעים גם מתהליכים קודמים שהבשילו בהיות אל ג'זירה מופעלת. ניתן לחלק שינויים אלה למספר שלבים עיקריים.
הראשון, הצלחת המהפכה הדתית באיראן שסופה הפלת השאח והקמת רפובליקה אסלאמית שיעית. גם אם היא לא התחוללה במדינה ערבית, אלא איראנית, וגם אם התפיסה הדתית בה היא שיעית ולא סונית, הרי שלהצלחת המהלך של השתלטות אסלאמית דתית על מונרכיה מזרח תיכונית הייתה השפעה רבה על החברה הערבית מוסלמית-סונית. יתר על כן היא השפיעה על חיזקם של אותם כוחות אסלאמיים רדיקליים כמו האחים המוסלמים במצריים והסלפים בסעודיה אשר האחרונים היוו את הבסיס להקמת אלקאעידה Cleveland & Bunton, 2016) ).
השני, בסמוך לסוף שנות השמונים כאשר בו זמנית כמעט חלו שלוש התפתחויות אשר להן השפעות ארוכות טווח על העולם הערבי. נפילת ברית המועצות אשר הייתה בעלת השפעה במדינות ערביות רבות, התפתחות הגלובליזציה וחדירת התקשורת הדיגיטלית. תופעות אלה צמחו וחדרו לעולם הערבי תוך שהן מעודדות לטווח ארוך תהליכי דמוקרטיזציה וליברליזציה הדרגתיים בקרב חלק גדל שתבע יתר שותפות בתהליכי קבלת ההחלטות. התפתחות התקשורת במדינות ערב בכלל, וזו הדיגיטלית במיוחד, ולאלה בעלי הגישות הליברליות אשר החלו לצרוך מידע ממדינות מערביות דמוקרטיות ומחוץ לעולם הערבי בפרט, תרמה להשמעת דעות שונות ולפלורליזם תקשורתי גובר.
מבוא
פרק ראשון: סקירת ספרות
התקשורת הערבית
האביב הערבי
מאלקאעידה למלחמות אפגניסטן, עיראק ודאע"ש
פרק שני: אל ג'זירה בצמתים ערביים ובינלאומיים עיקריים
מלחמת אפגינסטן ועיראק
האביב הערבי
פרק שלישי: דיון
סיכום
ביבליוגרפיה