מבוא
הגירה היא תנועת אוכלוסייה העוברת ממקום למקום. הגירה פנימית היא תנועה בתוך גבולות המדינה, למשל מעיר אחת לעיר אחרת או ממרכז של מטרופולין אל הפרוורים ולהפך. ממצאים מלמדים כי הגירה פנימית בארץ היא תופעה משמעותית. הנטייה להגר בתוך הארץ עולה עם ההכנסה ורמת ההשכלה ולעומת זאת יורדת עם הגיל ומגיל מסוים שוב שבה ועולה (ברוידא ונבון, 2006).
עבודה זו מתמקדת בהגירה פנימית בקרב המגזר הערבי בישראל. יש סיבות שונות המניעות את תושבי המגזר הערבי לבצע הגירה. בין הסיבות ניתן למצוא סיבות כלכליות, כמו הרצון לעבור לעיר גדולה יותר, מרכזית, בה אפשרויות התעסוקה והצמיחה הכלכלית הן מגוונות. כמו כן, קיימות סיבות של רצון לשפר את סביבת המגורים ואת הדיור, אם כי בקרב המגזר הערבי אין זו סיבה רווחת. ובנוסף, בקרב המגזר הערבי נעשית הגירה על רקע נישואין במסגרתה הנשים עוברות להתגורר עם בן זוגן בכפר בו הוא מתגורר ובסמיכות רבה למשפחתו.
להגירה פנימית בקרב המגזר הערבי יש מאפיינים ייחודיים ואתגרים הסובבים באופן ספציפי את אוכלוסייה זו. במסגרת העבודה נערך דיון בהגירה הנובעת מצורך בגיוון אפשרויות התעסוקה, שיפור דיור וכן בהגירה הנובעת מנישואין. העבודה תעמוד על הסיבות השונות להגירה ועל תוצאותיה, לחיוב ולשלילה.