האחריות להגן (The Responsibility to Protect- R2P) הוא כלי תפישתי ופרקטי שפותח על ידי מדינות, ארגונים בינלאומיים כגון האו"ם, ומשפטנים בתחום החוק הבינלאומי. המטרה שלהם הייתה ליצור גישה כוללת להתערבות צבאית ולא צבאית ופעולה אל מול מדינות המבצעות, או עלולות לבצע, הפרות של זכויות אדם בהיקף נרחב. במהותה, האחריות להגן נשענת על ההגדרה מחדש של הריבונות, אשר מתרחקת מתפישת הריבונות המסורתית. הרעיון של "ריבונות כאחריות" מתכוון לשנות את מוקד הריבונות, מהגדרות קלאסיות שאומרות שריבונות היא החופש מפני התערבות חיצונית, לעבר האחריות של השליטים להגן על החיים של האזרחים שלהם, ולפיכך האחריות של הקהילה הבינלאומית להגן של האזרחים של מדינה מפני השליטים שלהם, כאשר הם לא מקבלים את האחריות המוטלת עליהם. דבר מרכזי נוסף להגדרה החדשה הוא תכנית הפעולה המוצעת, הכוללת מניעה, תגובה ובנייה-מחדש על מנת לאכוף את האחריות להגן.
מטרתה של עבודה זו היא בחינה מקיפה של מושג האחריות להגן. זאת על מנת להבין טוב יותר את הסוגיה של התערבות בינלאומית צבאית מטעמים הומניטריים, וכיצד האחריות להגן משמשת על מנת להצדיק את ההתערבות.
שאלת המחקר של עבודה זו היא: כיצד השתמשה הקהילה הבינלאומית ב"אחריות להגן" בכדי להצדיק את ההתערבות שלה במלחמות האזרחים בלוב ובקוסובו?
שיטת המחקר תהיה ניתוח תוכן איכותני. במהלך העבודה אסקור מחקרים אקדמיים, מקורות ראשוניים (כגון מסמכים של האו"ם) וידיעות שונות ממקרי הבוחן.
מבוא
1. האחריות להגן: רקע היסטורי, מושגי ותיאורטי
רקע היסטורי: מהתערבות הומניטרית לאחריות להגן
"האחריות להגן" כמושג נפרד וחדש מהרעיון של התערבות צבאית הומניטרית
האחריות להגן: הגדרה
ביקורת על האחריות להגן
2. האחריות להגן לאור ההתערבות במלחמת האזרחים בקוסובו
המבצע הצבאי של נאט"ו
השימוש באחריות להגן לצורך הפרת ריבונותה של מדינה, לאור המקרה של קוסובו
3. האחריות להגן לאור מלחמת האזרחים בלוב
המבצע הצבאי של כוחות נאט"ו בלוב
חשיבותו של המקרה הלובי להתפתחות האחריות להגן כנורמה בינלאומית
האם ההתערבות בלוב מוכיחה את הצלחת האחריות להגן כנורמה בינלאומית?
ביקורת על ההתערבות הבינלאומית בלוב
ההתערבות הבינלאומית במלחמת האזרחים בלוב: סיכום
סיכום ומסקנות
רשימת מקורות