הגלובליזציה היא תהליך מרכזי בהתפתחות של יחסים חברתיים, בו חל פיחות במשמעות של מרחק וגבולות, והוא נוגע בתחומי תקשורת, תרבות, כלכלה ועבודה. תהליכי הגלובליזציה המהירים מאתגרים גם את סוגיית הביטחון של מדינות, ומציבים אתגרים חדשים בדמות שחקנים לא מדיניים כמו ארגוני טרור, סכסוכים אתניים, מלחמות אזרחים ושימוש במערכות נשק מתקדמות. כחלק מתהליך הגלובליזציה חווה העולם שינויים מהירים ודרמטיים בתחום המדיני, הכלכלי, הפוליטי והחברתי. הגלובליזציה שחקה את מבנה המדינה המודרני ואת האופן בו ניתן להתמודד כיום עם אתגרי הביטחון החדשים, ולכן נוצר סדר חדש ושונה בניתוח של סוגיית הביטחון.
בעבודה זו אבחן את אחד מיסודות הביטחון הלאומי של מדינה: תחום הכלכלה לאור תהליכי הגלובליזציה. אתחיל בהבהרת מושג הגלובליזציה ובהמשך אתאר את האתגרים בפניהם ניצבת הכלכלה בימינו ואציע דרכים ופתרונות אפשריים להתמודדות עמם.
גלובליזציה מוגדרת כהרחבה, האצה והעמקה של קשרי גומלין ויחסים חברתיים בין מדינות, תרבויות ואנשים פרטיים, והיא באה לידי ביטוי בעיקר בסחר בינלאומי. קשרים מסחריים בין אומות ותרבויות אינם דבר חדש, אך השינוי המשמעותי של הגלובליזציה הוא בהאצה של קשרי הגומלין בין מדינות וקהילות. שינויים טכנולוגיים והתפתחויות פוליטיות האיצו והרחיבו את הקשרים בין אומות ופרטים, מה שהוביל לייעול וזירוז של סחורות ורעיונות. יחסים שהיו מתפתחים לאורך שנים מתפתחים כיום תוך דקות ספורות, והתקשרויות עסקיות מתבצעות כיום במידה רבה דרך האינטרנט (איל, 2018: 33-39).
תהליכי הגלובליזציה החלו משנות השמונים של המאה העשרים, אז נוצר חיבור בין כלכלה גלובלית, הגירה וטכנולוגיה.