מבוא ורקע היסטורי
האינטרס של ארצות הברית באזור המזרח התיכון כולל: נגישות לנפט באזור המפרץ הפרסי, תמיכה והגנה על ישראל, שמירה והגנה על בסיסים צבאיים של ארצות הברית בייחוד אלו הנמצאים במדינות המפרץ, שמירה על מדינות קליינטיות הנתמכות בה, שמירה על משטרים ידידותיים והתנגדות לתנועות אסלאמיות קיצוניות וארגוני טרור כמו חמאס, אל- קאעידה, דאעש ורבות אחרות שיכולות להשפיע על ארצות הברית ועל ידידותיה באזור.[1]
כשאנו באים לבחון את שורשיו ההיסטוריים של דאע"ש ניתן לראות כי הם נעוצים במציאות החדשה, בעקבות תהליכים שונים שנגרמו באזור מדינות המפרץ בעיקר על ידי ארצות הברית. לאחר ההשתלטות האמריקאית בעיראק אשר הביאה להפלת משטרו של סאדאם חוסין ולפירוק צבאו על ידי ארצות הברית ולריסוק המבנה השלטוני הקיים. כפועל יוצא מכך, נוצר בעיראק ואקום ביטחוני ונפגעה באורח קשה הרקמה החברתית השברירית והנפיצה של עיראק, שבראשה השסע הסוני-שיעי. אל הווקום הביטחוני, שנוצר בעיראק, ואל המציאות הפוליטית-חברתית של הניכור הסוני הגובר, נכנסה שלוחת אל- קעידה בעיראק, שהוקמה ב-2004. היא הפכה למרכיב חשוב בקרב ארגוני המורדים, שנלחמו נגד צבא ארצות הברית, התחזקה לאחר הנסיגה האמריקאית בסוף שנת 2011 והתפשטה לסוריה לאחר פרוץ מלחמת האזרחים בה במרץ 2011.
מלחמת האזרחים, שפרצה בסוריה יצרה קרקע נוחה להתפשטות פעילות ארגון. בינואר 2012 הוקמה "ג'בהת אלנצרה "(חזית התמיכה) כשלוחה הסורית של ארגון האם העיראקי. אולם בין השניים התגלתה עד מהרה מחלוקת עזה, שהובילה לפרוד, ולשינוי שמו של ארגון המדינה האסלאמית בעיראק למדינה האסלאמית בעיראק ובסוריה-רבתי אלשאם) או בראשי התיבות בערבית דאעש.