עבודת בית אלימות ומלחמה
נושא העבודה: יחס השלטונות לפליטים כתלוי בהגדרה המשפטית של "מיהו פליט"
שם המאמר: פליטים
מחבר המאמר: איתמר מן
עמודים: 147-178
מבוא
מאמר זה מבקש לענות על השאלה מי הם פליטים תוך הבנת הקשר בין הגדרות ה"פליטים" שהשתנו לאורך השנים ויחס המדינות אליהם לפי הגדרות אלה. בעבר, מוסדות השלטון אשר עסקו בנושא הפליטים היו זניחים וחסרי משמעות. כיום, קיימת חובה מוסרית של אזרחים כלפי פליטים מה שמביא להתערבות משמעותית של מוסדות השלטון בנושא. התערבות זו לעיתים כרוכה בפעולות אשר נתפסות אלימות.
כיצד אנחנו אומרים "אנחנו"?
קיימת חשיבות עליונה להגדרה המשפטית הניתנת לפליטים מכיוון שהיא זו שתקבע הלכה למעשה את הסטטוס המשפטי שלהם מה שישפיע על אופן ניהולם של מנגנונים בירוקרטיים ויעניק להם תוקף אשר יצדיק את האופן שהמדינה מקצה אמצעים, זכאויות, מגבלות, פגיעות וסיכונים. בחינת ההיסטוריה המשפטית של הגדרת הפליטים מאפשרת לבדוק כיצד הופיעו לראשונה פליטים כ"קטגוריה" אפיסטמית נושאת מובן כתופעה בחיים הפוליטיים.
היווצרותה של "בעיית פליטים מודרנית"
מלחמת העולם הראשונה יצרה מצב חירום של פליטים. פליטים אלה חשפו לקונה בליבה של מדינת הלאום- שוהים במדינה ששום חוק לא חל עליהם ובכך הפליטים הפכו מבעיה הומאנית לבעיה משפטית. הסדרה משפטית של בעיית הפליטים יצרה בעיית פליטים מודרנית כבעיה של נחיל. רק בשנים מאוחרות יותר הופיעה לראשונה ההבניה המשפטית של בעיית הפליטים כמבקשי מקלט אינדיבידואליים.