העלייה באחוז המשפחות החד הוריות בעולם המערבי ובמדינת ישראל, כקבוצה מוחלשת ענייה מאד בעלת סיכון חברתי גבוה, מחייבת את המדינה לתת לקבוצה זאת מענה, בין אם כחלק ממדיניות אוניברסלית, בין אם כחלק ממדיניות סלקטיבית.
מדינת הרווחה, שהייתה נהוגה במדינות המערב ובישראל עד סוף שנות השבעים, עברה שינויים וצומצמה בצורה משמעותית, כתוצאה מתהליכי הגלובליזציה, אימוץ אידיאולוגיה כלכלית ניאו ליברלית ואילוצים של משברים כלכליים. מדינות כמו ארה"ב – שמלכתחילה לא היו מדינות רווחה – הדגישו את אחריות האדם לחייו במקום את אחריות המדינה. מדינות רווחה מבוססות כמו אנגליה, עברו שינוי דרמטי למדיניות ניאו ליברלית רדיקלית ולאחר התנגדות הגיעו לדרך השלישית, הסוציאל דמוקרטית. מדינת ישראל, כמדינת רווחה מבוססת עברה ועוברת שינויים במדיניות הרווחה ודגם מדינת הרווחה שלה אינו מובהק. הוא מורכב מאימוץ מאפייני תכניות במדינות אחרות, אבל למרות היותו היברידי המאפיינים שלו דומים לדגמים במדינות רווחה אחרות (גל, 2010). הקיצוץ המתמיד בשירותי הרווחה השפיעה ישירות על דגם ומדיניות הרווחה ועל היקף רשת הביטחון הסוציאלי שהמדינה העניקה למשפחות חד הוריות וילדיהן.
בעבודה זו אני מבקשת להתייחס לשינויים שחלו בחוק משפחות חד הוריות, מאז 1992 ועד ימינו, במטרה להשיב על שאלת המחקר: באיזו מידה השינויים בחקיקה לאורך השנים, בנוגע למשפחות חד הוריות, השפיעו על מצבם ותפקודם של המשפחות בכלל והילדים בפרט?
מבוא
סקירה ספרותית
1. שינויים חברתיים במערב והשפעתם על הביטחון הסוציאלי של משפחות חד הוריות
2. שינוי השיח הציבורי ודגם 'המשפחה החדשה'
3. משפחות חד הוריות בישראל
א. משפחות חד הוריות והשיח הציבורי בישראל
ב. קשיי המשפחה החד הורית
ג. התפתחות חקיקת הביטחון הסוציאלי של משפחות חד הוריות
ד. רשת הביטחון הסוציאלי של משפחות חד הוריות בישראל 2022
4. השפעת השינויים בחוק על ילדים במשפחות חד הוריות
קושי בהסתגלות והתנהגות חברתית
רווחה נפשית וקושי בהתפתחות קוגניטיבית, רגשית
קושי בהתפתחות אינטלקטואלית, אינטליגנציה והישגים לימודיים
קושי בעיצוב הזהות המינית
5. רשת הביטחון הסוציאלי לילדים בסיכון ממשפחות חד הוריות
6. המלצות לשיפור מצב הילד במשפחה חד הורית
דיון ומסקנות
ביבליוגרפיה