המושג "משולש אסטרטגי", שהיה פופולארי במהלך המלחמה הקרה, נראה כחוזר לשיח הבינלאומי בשנים האחרונות. כישלונות במדיניות החוץ של ארצות הברית והמשבר הפיננסי העולמי (שהחל ב- 2008) עודדו את השיח על דעיכת קרנה של ארצות הברית, ומעבר של העוצמה העולמית לכיוון מזרח. עלייתה של סין בשלושת העשורים האחרונים ותחייתה של רוסיה תחת הנהגתו של ולדימיר פוטין, יוצרות ציפיות לסדר עולמי חדש, בו החד- קוטביות האמריקאית תתפוגג לטובת סדר שוויוני ומבוזר יותר בקרב המעצמות הגדולות. אחד מביטוייו הוא חזרתו של המשולש האסטרטגי, המורכב מרוסיה, סין וארצות הברית.
ישנו היגיון התואם את האינטואיציה, המבוסס גם בספרות התיאורטית של הפוליטיקה הבינלאומית, באשר לדינמיקה בה המדינה בעלת היכולת הגרעינית השנייה בעוצמתה (רוסיה) והמעצמה העולה בקצב המהיר ביותר (סין) מהוות איזון-נגד למעצמת העל היחידה. לפי אותו היגיון, מוסקבה ובייג'ינג לא יגבילו את עצמן לברית בילטראלית ביניהן, אלא יבקשו להתעמת עם וושינגטון. כל אחת מהן עשויה להגביר את השפעתה באמצעות תמרון בין צדדי המשולש.
במהלך עבודה זו אסקור את התהליכים שהתרחשו ומתרחשים בין שלוש המעצמות, ואבחן האם אכן מתרחש שינוי של הסדר העולמי הישן, בו ארצות הברית היא מעצמת העל היחידה. מנגד, ייתכן והשינוי אינו גדול דיו בכדי לקרוא לו שינוי מהותי במאזן הכוחות. אבחן את האופנים בהם מתנהל שיתוף פעולה בין המעצמות, בכדי לבחון האם שיתופי הפעולה נולדו כדי לרסן את עוצמתה של ארצות הברית, למנוע את עלייתה של סין, או כדי לשרת את צרכיה הפרטיים של כל אחת מהמעצמות, ושאין להן כל כוונה להיכנס למערכה מחודשת של מלחמה קרה.
1. מבוא
2. רקע היסטורי
המשולש האסטרטגי במלחמה הקרה
עם סיומה של המלחמה הקרה
3. התעצבותו של סדר גיאו-פוליטי חדש
נקודת המבט של רוסיה
נקודת המבט הסינית
נקודת המבט האמריקאית
4. האם המערכת הבינלאומית הנוכחית הולכת לכיוון של מלחמה קרה שנייה?
5. סיכום ומסקנות
6. רשימת מקורות