תהליכי הגלובליזציה הביאו לשינויים בקרב מדינת הלאום. כתוצאה מכך מדינת הלאום התחזקה במובנים מסוימים בעוד תהליכים אחרים הביאו להיחלשותה באופן יחסי.
להיווצרות החברה האזרחית הגלובאלית, כחלק מתהליכי הגלובליזציה, יש ביטויים גלובליים ולוקליים. פעמים רבות, היות והחברה האזרחית הגלובאלית עוסקת בעיקר בסוגיות גלובליות, על- לאומיות, מעבר לגבולות הפוליטיקה המקומית, יש להניח שבמידה רבה ייחלש מעמדה של מדינת הלאום. יחד עם זאת, למרות שנושאים אלו מיועדים לטפל בבעיות על-לאומיות, הטיפול עצמו הוא בביטויים לוקליים של סוגיות אלו. היות והמדינה היא סוכן המייצג את אזרחיה וגבולותיה בעלי משמעות בזירה הבינלאומית, סביר שיש לה כוח הן בטיפול בבעיות בשטחה והן בהעלאת סוגיות ברמה הבינלאומית.
בעבודה זו אתמקד בשאלה האם וכיצד השתנה מעמדה של מדינת ישראל כתוצאה מהיווצרות החברה האזרחית הגלובלית? את שאלה זו אבחן ביחס לנושא זכויות האדם וזכויות פליטים ומבקשי מקלט בפרט. בישראל ישנו ייצוג רב של ארגונים הנוגעים לזכויות אדם. חלק מארגונים אלו הם סניפים המייצגים ארגונים בינלאומיים בנושא וחלק ארגונים ישראליים. מדינת ישראל מואשמות לעיתים כמבצעת פעולות אשר פוגעות בזכויות אדם. כמדינה ריבונית, ישנה חשיבות להבנה של ההשפעה שיש לארגונים לוקליים-ישראלים וארגונים בינלאומיים שפועלים בתחום זה על מעמדה של ישראל.
בהתאם לכך, בעבודה זו אבחן את פעילותו של ארגון בינלאומי אחד ושל ארגון מקומי אחד בתחום זכויות האדם וזכויות פליטים ומהגרים והשפעתו על מדינת ישראל, על האופן שהיא פועלת, על הלגיטימציה שלה ועל המעמד שלה.
מבוא
סקירת ספרות
תהליכי גלובליזציה ומעמד מדינת הלאום
חברה אזרחית גלובלית ומדינת הלאום
חברה אזרחית ומדינה בישראל
חלק אמפירי
פליטים ומבקשי מקלט – הגדרות והאמנה הבינלאומית
מצב הפליטים ומבקשי המקלט בישראל והמדיניות כלפיהם
חברה אזרחית בישראל בנושאי פליטים ומבקשי מקלט
ארגון א.ס.ף
ילדי מבקשי מקלט בהשמה חוץ ביתית
ארגון אמנסטי אינטרנשיונל
כיצד אמנסטי אינטרנשיונל וא.ס.ף משפיעים על מעמדה של ישראל?
סיכום ומסקנות
רשימה ביבליוגרפית