בשנה זו אני מקיים את הכשרתי ב"בית מיח"א" בישוב כפר קאסם. בית מיח"א כפר קאסם הינו שלוחה של עמותת בית מיח"א ללקויי שמיעה. הוא הוקם בשנת 2008 על ידי עמותת "בית מיח"א", מיסודו של ד"ר עזרא קורין. זוהי מסגרת שיקומית-חינוכית שמטרתה מתן מענה חינוכי – טיפולי לילדים בעלי לקות שמיעה בגילאי לידה ועד הכניסה לבית הספר. המטרה היא לסייע לילדים ולהוריהם ברכישת כלי תקשורת, התפתחות ושפה, בכדי ליצור שוויון בהזדמנויותיהם. אל בית מיח"א מגיעים ילדים, דוברי ערבית, והוריהם, מכל אזור המרכז, הסובלים מלקויות שמיעה.
עצם הקמתו של "בית מיח"א כפר קאסם" מהווה דוגמא יפה להנגשת שירות לבעלי מוגבלות, סביב נושא השפה. העמותה, החליטה להקים את שירות ייחודי זה מתוך הבנה כי בעלי לקות שמיעה דוברי ערבית, זקוקים למענה מותאם עבורם, שפתית ותרבותית. הקמת בית מיח"א בכפר קאסם, מאפשרת לאותם ילדים לקבל את הסיוע בסביבתם הטבעית, באזור מגוריהם, לצורך למידה שהיא רגשית וגם חברתית ובכדי למצות את זכויותיהם באופן מלא. היות ובמגזר הערבי, קיים נושא של נישואי קרובים, לקויות כגון לקות שמיעה הן שכיחות באופן גבוה יותר מבמגזר היהודי ועל כן ישנו צורך במענה נרחב ומותאם.
במהלך הכשרתי, נחשפתי לעוולות רבות שעוברים הילדים בעלי לקות השמיעה. הפונים במקום מתארים קשיים בבתי הספר, בגנים, בבתי קולנוע, מרכזי קניות ובמקומות רבים נוספים אליהם הם מגיעים עם ילדיהם, ואינם מונגשים לילדיהם.
תקציר
מבוא
סקירת ספרות
לקות שמיעה: הגדרה ומאפיינים
גישות לבעלי מוגבלויות
הנגשת מקומות ציבוריים ללקויי שמיעה
תפקיד העובד הסוציאלי בהנגשת מקומות ציבוריים ללקויי שמיעה
מתודולוגיה
שיטת המחקר
שדה המחקר
אוכלוסיית המחקר
כלי המחקר
הליך המחקר
ממצאים
היעדר נגישות ללקויי שמיעה
אי מודעות לזכויות בקרב ההורים
היעדר זמן של ההורים למיצוי הזכויות
זלזול ויחס לא ראוי כתוצאה מדרישה למימוש הזכויות
מעורבות העובדים הסוציאליים בהנגשה
דיון
סיכום
רשימת מקורות
נספחים