מחקר זה עוסק בבריאות הקשישים הערבים והיהודים בישראל, בהבדלים ביניהם וכן בהבדלים ביניהם בפריפריה לעומת המרכז. הסטטיסטיקה מראה כי תוחלת החיים של האוכלוסיה היהודית בישראל היא גבוהה משמעותית מן האוכלוסיה הערבית. (ברודצקי, שנור & באר, 2015).
כמו כן, בפריפריה התחלואה היא גבוהה יותר ותוחלת החיים קצרה יותר מאשר במרכז (ברודצקי & באר, 2015).
מחקר זה יבחן את ההבדלים הללו בין האוכלוסיות בצורה עיונית וגם כמותית.
זאת על מנת למצוא מה יכולות להיות הסיבות לסטטיסטיקה המוצגת בארגונים כגון הג'וינט.
מחקר זה ינסה למצוא קשר סוציו-דמוגרפי להתפתחות מחלות שונות בגיל מבוגר כגון: סכרת, סיבוכים של סכרת, סרטן השד ועוד, וכן את הקשר לתוחלת החיים של הקשישים בישראל.
חשיבות המחקר היא רבה מכיוון שאמנם נעשה מחקר רב לגבי הטיפול בקשישים היהודים בצורה פורמלית ובלתי פורמלית, אך הספרות מראה שישנו מחקר מועט לגבי הטיפול בקשישים הערבים.
כמו כן, לא נעשה מחקר מסודר הבודק את השפעות הללו בבתי אבות במרכז ובפריפריה.
ביצוע המחקר יכול לתרום למציאת קשר בין הסטטיסטיקה ה"עגומה" שמציגה הבדלים רבים בין הפריפריה למרכז וכן בין האוכלוסיה היהודית לערבית, וכן יכול לתרום למציאת פתרונות יעילים לצמצום הפערים הקיימים ושיפור מערכת הרפואה הכללית בישראל.
המחקר הכמותי ייעשה על ידי שאלונים שיועברו לאוכלוסיות השונות בבתי אבות: ערבים בפריפריה, ערבים במרכז, יהודים בפריפריה, יהודים במרכז.
השאלונים שיועברו לאוכלוסיות יהיו מבוססים על המחקר העיוני, יכללו בין 50 ל-100 שאלות ויבחנו פרמטרים מגוונים, אשר בעלי פוטנציאל למצוא את הקשר הנחוץ שבעזרתו ניתן יהיה לשפר את המצב הבריאותי של הקשישים בישראל.
מבוא
סקירת ספרות
בריאות הקשישים בישראל
תחלואה, מוות והמחלות הנפוצות ביותר בקרב קשישים בישראל
בריאות האוכלוסיה היהודית לעומת הערבית בישראל
סיבות סוציו-דמוגרפיות, תרבותיות והתנהגותיות לתחלואה ומוות בקרב קשישים
סיבות סביבתיות והתנהגותיות המשפיעות על המצב הבריאותי
מהי פריפריה?
שירותי הרפואה בישראל בפריפריה לעומת המרכז
בריאות קשישים יהודים לעומת ערבים בפריפריה לעומת המרכז
סיכום
בבליוגרפיה