ממ"ן 13- ביטחון סוציאלי
נושא המחקר – השיטות למדידת עוני בישראל
הסבר הנושא – בישראל התפתחה עם השנים שיטה מסוימת למדידת העוני, שיטה שבוחנת עוני יחסי בין פרטים. כלומר, השאלה העיקרית שהמדידה הזו נועדה לענות עליה, היא אילו פערי הכנסה קיימים בין פרטים שונים בחברה, פערים שנחשבים כתופעה שלילית. לעומת זאת, קיימות גם שאלות אחרות שעולות לעיתים קרובות לגבי פערי הכנסה. מצד אחד, עולה השאלה של עוני אבסולוטי, עוני שאינו מתחשב בהבדלים בין הפרטים. מצד שני, עולה גם השאלה של פערי הכנסה בין קבוצות שונות, לדוגמא, בין ערבים ליהודים, או בין נשים לגברים. השאלות האלו משקפות אידאולוגיות שונות לגבי המבנה החברתי. ואכן, בשנים האחרונות התעוררו ויכוחים עקרוניים לגבי מדידת העוני. כלומר, הויכוח הוא לא רק על השאלה כיצד אפשר לשפר את המצב, אלא גם לגבי השאלה התאורטית האם השיטה המקובלת למדידת העוני היא אכן שיטה טובה להבנת התופעה.
הויכוח התיאורטי הזה גם משפיע באופן רציף על המדיניות של מדידת העוני. משרד האוצר והביטוח הלאומי מודדים שניהם את שיעורי העוני בישראל, ומעדכנים את שיטות המדידה שלהם (השונות זו מזו) באופן קבוע. השינויים שהם הכניסו משקפים את העמדות האידאולוגיות הנ"ל.
מטרתה של עבודה זו תהיה לבחון את הדרכים התיאורטיות השונות למדידת העוני והאידאולוגיות שהן משקפות (שהן לצורך העניין המשתנה הבלתי-תלוי), ולבחון כיצד הן קשורות למדיניות המקובלת בישראל למלחמה בעוני.