חיפוש מהיר ב"גוגל" של המילה "אתיופים" מעלה מספר רב של כתבות או מאמרים המקשרים את הקהילה האתיופית עם מגוון תופעות שליליות או לחילופין כתבות המסקרות תכניות לשיקומם של בני הקהילה. תוצאותיו של חיפוש זה מאפיינות את מצבם הבעייתי של בני הקהילה בארץ ישראל, גם כיום, כ-40 שנה לאחר שהחלו לעלות לארץ ישראל.
שורשיו של מצב זה נעוצים עוד בהיסטוריה של בני הקהילה האתיופית באתיופיה. מחסור במקורות היסטוריים מביא עד היום בהטלת ספק בנוגע ליהדותם. כמו כן, למצב בעייתי זה עוד מספר גורמים רב, שנגרם בעקבות השהות במחנות לקראת העלייה ובעקבות העלייה עצמה. שני המוקדים הייחודיים המהווים את המקורות העיקריים המאתגרים את העולים מאתיופיה הינם המעבר בין תרבות מסורתית לתרבות מודרנית והשינוי במבנה המשפחה הפטריארכלי.
מצבם של בני הנוער מהקהילה האתיופית בארץ ישראל, העולים בעבר או צאצאיהם שהינם בני נוער בהווה, קשה גם הוא בשל בעיות ההורים שמשפיעות על בני הנוער ובעיות ייחודיות איתם מתמודדים בני הנוער עצמם. מבחינה מחקרית, נמצאו קשרים בין בני הנוער מהקהילה לבין התנהגויות סיכון והתנהגויות סיכון לבריאות. מבחינה סטטיסטית, ניתן לראות כי שיעורם של בני הנוער מהקהילה גבוה הרבה יותר ברוב התנהגויות הסיכון והסיכון לבריאות. בני נוער בכלל נוטים לנקוט יותר בהתנהגויות מסוג זה מאשר יתר בני הגילאים, ובני נוער מהקהילה האתיופית אף בשיעורים גבוהים יותר מבני הנוער בכלל.
תקציר
מבוא
היהודים באתיופיה - היסטוריה
עלייה לארץ ישראל
הקהילה בארץ ישראל – נתונים סטטיסטיים
השפעת העלייה על העולים
בני נוער אתיופים בארץ ישראל
נתונים סטטיסטיים
מאפיינים
התנהגות סיכון וסיכון לבריאות (Risk Behaviors & Health Risk Behaviors)
התנהגויות סיכון וסיכון לבריאות בבני נוער
אלימות, עבריינות ופשיעה
אלימות ברשת (Cyber Bullying)
הגורמים להתנהגות סיכון בבני נוער
גורמים סוציו-דמוגרפיים
גורמים אישיותיים
גורמים סביבתיים
התנהגויות סיכון וסיכון לבריאות בקרב בני נוער אתיופים
התאבדות בקרב בני נוער מהקהילה האתיופית
הקשר בין התנהגויות סיכון לבין הגירה
קוד הכבוד
תפיסת בריאות
תסמונת הכשל החיסוני הנרכש
תכניות סיוע לקליטתם של העולים ולהפחתת התנהגויות סיכון
דיון וסיכום
ביביליוגרפיה