המזון המהיר, כשמו, הוא מזון אשר נאכל במהירות. מחקרים שונים שנעשו אודותיו בספרות המחקר הם כאלו אשר מעידים על הנזק שיש בו לטווח הקצר כמו גם לטווח הארוך מבחינת ההשפעה שלו על הבריאות של הצרכנים. ועדיין, חרף זאת, דומה כי מזון מהיר הפך לחלק בלתי נפרד מהנוף החברתי שלנו, במיוחד כאשר מדובר במדינות מערביות. ההתקלות במזון מהיר היא כזו אשר מתרחשת כמעט בכל מרחב והזמינות למזון מהיר כיום גבוהה מתמיד. יש להוסיף לעובדה זו את כניסתם של מכשירים חשמליים שונים, בעשרות השנים האחרונות, אשר מאפשרים הכנה מהירה של מזון מהיר גם בבית, דוגמת המיקרו, ולהלן תמונת מצב אשר מראה על חדירתו העמוקה של המזון המהיר לקבוצות האוכלוסייה השונות, לרבות ילדים קטנים אשר אינם יכולים לרכוש בעצמם מזון מהיר אולם, פעמים רבות, הוא זמין להם היטב בביתם עקב תפיסת המזון המהיר על ידי ההורים כפתרון מהיר במקרה של רעב.
הנושא של צריכה של מזון מהיר נבחן בהיבטים רבים ומגוונים. מטרת עבודה זו, אפוא, לבחון את הנושא של צריכת מזון מהיר כחלק משאלה סוציולוגית. המטרה היא לראות, אפוא, מיהם האנשים בחברה אשר צורכים את המזון המהיר, מיהם ״הקליינטים״ המרכזיים של המזון המהיר ומה מאפיין אותם ככאלו אשר צורכים מזון מהיר בעיקר. בהתאמה, שאלת המחקר בעבודה זו תחולק לשתיים כאשר החלק הראשון של שאלת המחקר יהיה מה הם הרגלי הצריכה של המזון המהיר על ידי המעמדות השונים במדינת ישראל.
מבוא
סקירת ספרות
1. מזון מהיר
1.1 התפתחות המזון המהיר
1.2 מזון מהיר – היבטים מסחריים וכלכליים
1.3 מזון מהיר – היבטים חברתיים ותרבותיים
1.4 מזון מהיר וגלובליזציה
1.5 מזון מהיר בישראל
2. מעמדות סוציו-אקונומיים בישראל
2.1 התפתחות המבנה המעמדי בישראל – רקע וסקירה
2.2 מעמדות חברתיים וקבוצות אתניות בישראל כיום
2.3 המעמדות השונים בישראל – חלוקה על פי הכנסות ועל פי מאפיינים תרבותיים
3. צריכת מזון בישראל
3.1 הרגלי צריכת מזון בישראל
3.2 מחירי המזון בישראל
3.3 דפוסי ההוצאה על מוצרי מזון בישראל
3.4 פערי צריכת המזון בישראל
3.5 צריכת מזון מהיר ומזיק בישראל בראייה כלכלית
מתודולוגיה
ממצאים
אפיון משתתפי המחקר
דיון
ביבליוגרפיה