המוזיקה נמצאת כמעט בכל אספקט של חיינו: היא מלווה אותנו ברגעינו הקשים ביותר, אך גם המשמחים ביותר. בין לבין, היא נוכחת גם בזמן שגרה, בשעות הפנאי, בנסיעה, בעבודה ולעיתים אף כשאנו הולכים לישון. אנו עושים שימוש כה נרחב במוזיקה, כיוון שהיא משפיעה עלינו לטובה: מלבד ההנאה שהיא גורמת לנו, היא משפיעה באופן חיובי על גופנו ועל תהליכי החשיבה שלנו, עוד כשאנו נמצאים ברחם.
לכן, למוזיקה פוטנציאל של ממש לשיפור איכות חיינו. עוד מהיותנו בבטן אמנו, דרך השנים הראשונות לחיינו, אנו רוכשים יכולות שונות ולומדים אודות העולם בקצב הולך וגובר. יחד עם זאת, בגילאים אלה, מערכת העצבים עוד גמישה, וכל גירוי חיצוני משפיע עליה. לכן חשיפה למוזיקה בגילאים אלה, שמשפיעה על הגוף והקוגניציה, משפרת ביתר שאת יכולות שונות.
שאלת המחקר בעבודתי זו הינה: כיצד המוזיקה משפיעה על עוברים, תינוקות וילדים? על מנת לענות עליה, אדון תחילה בהשפעות הפיזיולוגיות של המוזיקה: אבחן כיצד היא משפיעה על הגוף, על המוח, ומהם אמצעי המדידה המציגים השפעה זו. אציג את ההשפעות הפיזיולוגיות הללו על עוברים וילדים, ולאחר מכן אבחן אייך השפעות אלה מעוררות תהליכים קוגניטיביים שונים.
בנוסף, אראה כיצד תהליכים קוגניטיביים אלה משפרים יכולות קוגניטיביות אחרות, כגון: ניתוח הגיוני, פתרון בעיות מתמטיות, מנת משכל, יצירתיות, התמצאות בזמן, חשיבה מופשטת, כישורים לשוניים, זיכרון, כושר הבעה ורמת ריכוז, ואבחן מהם התהליכים שמשפרים את היכולות הקוגניטיביות לקליטת מוזיקה אצל ילדים.
מבוא
השפעה המוזיקה על הפיזיולוגיה
השפעת המוזיקה על הקוגניציה
השפעת מוזיקה על שיפור יכולות קוגניטיביות
אייך אפשר ללמוד מוזיקה באופן יעיל יותר
סיכום
ביבליוגרפיה.