תחושת מסוגלות הורית
המושג "מסוגלות הורית" מתייחס ליכולת של הורים לילדים מתחת לגיל 18 לדאוג ולספק את צרכיהם של ילדיהם ברמה הפיזית, הנפשית והחומרית. למסוגלות זו יש כמה פרמטרים, הקובעים האם ההורים כשירים לטפל בילדיהם (אביב, 2016).
ההיסטוריה של ה"התערבות בחיי המשפחה" מתחילה אי-שם בספרטה שביוון, בה המדינה התערבה בחייהן של המשפחות באופן טוטאלי, כשילדים בין הגילאים 0-7 היו נלקחים אז לרוב מאימותיהן ומטופלים על-ידי עבדים מטעם המדינה (Katzman, 2014).
במדינות הדמוקרטיות של ימינו, בהן אמורות להיות זכויות בסיסיות של כבוד האדם וחירותו, אין התערבות שכזו אמנם, אך מצד שני חוסר התערבות טוטאלי גם הוא בעייתי.
יורם צדיק, מביא במאמרו גישות שונות המצדדות בחוסר התערבות מטעם המדינה במשפחות, לפיהן אינטרס הילד מתמזג עם אינטרס חיי המשפחה, אלא אם כן מדובר במקרה בו יש פיקוח נפש. לטענתו, בישראל ננקטת מעין שיטת-ביניים לפיה המדינה מתערבת כאשר יש דיווח בקשר להורים בנוגע לאחד מארבעת הדברים: ניצול מיני, ניצול נפשי, ניצול פיזי או הזנחה של אחד או יותר מהילדים במשפחה (צדיק, 2001).
על-פי סעיף 15 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות שנקבע בישראל ב-1962, להורים ניתנת החובה והזכות לדאוג לצרכי הילד, ועליהם לקבל את ההחלטות לפי טובתו של הילד. בנוסף, בסעיף 17 של אותו חוק כתוב: "באפוטרופסותיהם לקטין חייבים ההורים לנהוג לטובת הקטין בדרך שהורים מסורים היו נוהגים בנסיבות העניין." (חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, 1962).
תקציר
סקירת ספרות
תחושת מסוגלות הורית
בעיות התנהגות בקרב ילדים בשלב ההתפתחות המוקדמת (0-5)
לקות שפתית (SLI)
תחושת מסוגלות הורית והקשר לבעיות התנהגות שונות בקרב ילדים
תחושת מסוגלות הורית והורות לילדים בעלי צרכים מיוחדים, ובפרט לבעלי SLI
סיכום ודיון
ביבליוגרפיה