תורת ישראל, כספר הוראות והדרכה לחיי היהודי, נוקטת באיסור צער בעלי חיים. איסור זה, טעמו לעדן את מידותיו הגולמיות המולדות של האדם, ולהנביט בתוכו את מידת הרחמנות החיובית ואת רגש העדינות. איסור זה, נתפס בהבנה כנוגע להתעללות מכוונת בבעלי חיים, או הצקה חסרת סיבה ותכלית.
בסקירת המקורות הראשוניים בעניין צער בעלי החיים, נראה כי קיימת מחלוקת בנוגע למקור איסור זה. כך, עולה כי יש אומרים שמקורו של האיסור הוא מן התורה[1], ויש אומרים שמקורו הוא מדרבנן[2].
ככלל, בעיון במקורות המקרא, חז"ל והתלמוד עולות עדויות רבות לחביבות, חמלה ורחמים כלפי בעלי החיים ולזהירות מפגיעה בהם שתסב צער, כאב ונזק. כך למשל, מצויים תיאורים רבים על אודות התכונות החיוביות המצויות בבעלי החיים ואף ננקטת זהירות רבה כדי להימנע מפגיעה בבעלי החיים במסגרת מצוות שונות[3]. כמו כן, התורה מדמה את השבטים למגוון בעלי חיים.
עם זאת, לאור העובדה כי האדם משמש כנזר הבריאה ניתנו בידיו בעלי החיים – המצויים בדרגה פחותה ממנו – כדי לשמשו ולסייע לו. לכן, במקרי צורך מסוימים יותר צער בעלי החיים, תוך הקפדה על תנאים ייחודיים. כך, נראה כי כאשר נגרם צער לבעלי החיים ללא תועלת לבני האדם הדבר אסור, אולם כאשר הדבר נצרך לתועלת בני האדם ולתשמישם – אזי לא חל האיסור[1]. כמו כן, הדברים יותרו כאשר בנוסף לזאת מדובר בדרכים מקובלות ובמנהג בני אדם[2].
לאור כל זאת, נראה כי צער בעלי חיים – הערך התורני וההלכתי החשוב כל כך – הוא נושא מורכב וסבוך, המתנגש לעתים במציאות החיים הפשוטה והיומיומית, ועשוי להביא את האדם הממוצע לידי התלבטות ומבוכה לגבי נכונות מעשיו.
לאור דברים אלו, תעסוק העבודה הנוכחית בהיבט ההלכתי-מעשי של צער בעלי חיים, תוך חתירה למתן מענה הולם על שאלת המחקר.
מבוא
פרק ראשון: צער בעלי חיים בדייג לשם הנאה
1. היתר דייג במקרה של צורך אדם
2. בחינת היתר דייג במקרה הנאה בלבד
2.1. בחינת היתר דייג לשם הנאה בהיבט ההלכתי
2.2. בחינת היתר דייג לשם הנאה בהיבט המוסרי
פרק שני: צער בעלי חיים בעת הדברה
1. היתר ההדברה לאור אי חלותו של איסור צער בלי חיים בדרך המתה
2. היתר ההדברה לאור אי חלותו של איסור צער בלי חיים על בעלי חיHם קטנים
3. היתר ההדברה לאור אי חלותו של איסור צער בלי חיים במקום צורך
פרק שלישי: צער בעלי חיים במצוות שילוח הקן
1. חביבותה ושכרה של מצוות שילוח הקן
2. החמלה והרחמים הטמונים במצוות שילוח הקן
3. איסור תליית קיום המצווה ברחמים
4. טעם שכרה של מצוות שילוח הקן
דיון, סיכום ומסקנות
ביבליוגרפיה