עבודה זאת מתמקדת בשאלה :מה מייחד את התיירות של אזרחי ישראל הערבים בני 65 ומעלה? כאשר ההשערה היא: תיירות אזרחי ישראל הערבים המבוגרים והקשישים מאופיינת בתיירות מורשת לאומית, שמטרתה חיזוק הזהות הפלסטינית.
שיטת המחקר היתה איכותנית ונעשה שימוש בשאלון סגור. המדגם כלל 41 גברים ונשים מבוגרים וקשישים ארחי ישראל ערבים (56 ומעלה), מערים וישובים במרכז הארץ, שחלקם פרשו ולא עובדים ומרביתם עובדים למרות שפרשו.
הממצאים העיקרים שאוששו: למרבית המבוגרים והקשישים הערבים יש תחושה שהם מבוססים כלכלית ויכולת כלכלית גבוהה מאפשרת להם לצאת לטיולים ברווחה. המיעוט הערבי בישראל מאופיין ב'תיירות מורשת' ומעדיף לבקר בחו"ל אתרים הקשורים למורשתו ותרבותו.
ממצאים שהופרכו במחקר: מבוגרים וקשישים ערבים לא יוצאים לחו"ל כי התפנה להם זמן אחרי פרישה. הם אינם עונים על הגדרת 'תיירים אסקפיסטים' ולא בורחים לחו"ל כדי להתרחק ממצוקות בריאותיות, נפשיות, או אחרות. נמצאו מניעים חלשים לחיזוק הזהות האתנית-פלסטינית, או חיזוק הזיקה לדת באמצעות העדפת אתרים ספציפיים, מוכנות לשלם עבור אתרים אלה יותר, או נסיעה עם בני העדה.
ההמלצות העולות מהמחקר: השקעה משמעותית של ממשלות בפיתוח תיירות הקשישים, על ידי השקעה בשימור אתרי תיירות מורשת מקומיים (שיקולים של רווח כלכלי ושיקולים חברתיים: חיזוק החיים המשותפים והסובלנות) וסיוע בסבסוד ומימון קבוצות קשישים (שיקולים של רווחה נפשית ושיפור איכות החיים של הקשישים).
תקציר
סקירה תאורטית
התפתחות ענף התיירות למבוגרים בעולם
סיבות, גורמים ושיקולים באפיון דפוסי התיירות של קשישים
העדפות לטיול של קישים ערבים מקבוצת מיעוט
מאפייני התיירות של החברה הערבית בישראל
מערך המחקר
ממצאי המחקר
דיון בממצאים
מגבלות המחקר
המלצות להמשך המחקר
ביבליוגרפיה