עבודה זאת תעסוק בשילוב בעלי מוגבלויות בשוק העבודה. יחסה של החברה לבעלי מוגבלויות קיבל תנופה בעשורים האחרונים עם תחילת השינוי התפיסתי-מחשבתי שמנסה לקבל את בעלי המוגבלות כשווים ולשלבם בחברה באמצעים מגוונים. התודעה הגוברת בעניין העסקתם של בעלי המוגבלויות גם היא עדות לשינוי המיוחל, והדבר בא לידי ביטוי הן מן הזווית החברתית והן מן הזווית הפוליטית-חקיקתית.
סוגיה מרכזית בחיי אנשים עם מוגבלות היא יכולתם להשתלב בתעסוקה. השתלבות בתעסוקה משפיעה על רוב תחומי החיים – המצב הכלכלי, הזדמנויות לקשרים חברתיים, דימוי עצמי ועוד. קיים רצון לעודד השתלבותם של אנשים עם מוגבלות בשוק העבודה, והדבר מתבטא בחקיקה ובהשקעה של משאבים רבים בתחום זה. שינויים אלה אמורים לשנות את התמריצים לשילוב בעלי מוגבלות בשוק העבודה, הן בשביל בעלי המוגבלות והן בשביל המעסיקים. חשוב לציין עוד כי אנשים עם מוגבלות הם חלק בלתי-נפרד מהחברה והם מושפעים מדעות קדומות ומהעמדות הנפוצות בחברה כלפי שילובם של אנשים עם מוגבלות בתעסוקה.
בהתאם לרוח התקופה ובהמשך למגמות ולשינויים אשר מתרחשים בנושא העסקת בעלי מוגבלויות, גם מדינת ישראל – בדומה למדינות אחרות בעולם – מקדמת ומנסה להעלות את מספר בעלי המוגבלויות המועסקים בשירות הציבורי. אומנם שיעור המועסקים אינו כה גבוה ביחס ליתר המועסקים בשירות המדינה, אך המדינה התחייבה כי היא תפעל להעלאת מכסה זו. עבודה זאת תנסה לענות על השאלה מהם הגורמים החברתיים והפוליטיים שהובילו לחקיקת שילוב בעלי מוגבלויות בשירות המדינה?
מבוא
גישות לגבי שילוב בעלי מוגבלויות בחברה ובשוק העבודה
סיכון חברתי של מוגבלות
שילוב בעלי מוגבלויות בשוק העבודה
היבט חקיקתי
היבט חברתי
בעלי מוגבלויות בשירות המדינה
דיון ומסקנות
ביבליוגרפיה