ישראל הינה מדינה המאופיינת באוכלוסייה של מהגרים. ריבוי התרבויות והמוצאים האתניים המגוונים, מרכיבים פסיפס חברתי מיוחד. בד בבד, ייחודיות זו גם משקפת קשיים רבים של אוכלוסיית העולים בישראל. עבודה זו מתייחסת באופן ספציפי לאוכלוסיית העולים הקשישים אשר חיים בישראל.
לאורך השנים התקיימו גלי עלייה והגירה ממדינות שונות, היה זה כיוזמה של מדינת ישראל או בעקבות תהליכים פוליטיים במדינות המוצא. גלי העליות של יהודים מרחבי העולם החלו בסוף שנות המאה התשע עשרה. הקבוצות אשר הגיעו לישראל הורכבו מאנשים בגילאים מגוונים, ביניהם שכבת אוכלוסייה מבוגרת. קבוצת אוכלוסייה זו, במקרים רבים נאלצה לוותר על זכויותיה הסוציאליות במדינות המוצא, בלי להרוויח זכויות דומות בישראל (אמית, 2008).
יחד עם זאת, מתקיימת גם עלייה מתמשכת ומרשימה בתוחלת החיים, הודות להתפתחות המואצת של הטכנולוגיה בעשרות השנים האחרונות. כך, החל להיווצר גידול דרמטי באוכלוסייה הקשישה בעולם בכלל ובארץ בפרט (יקוביץ, בריק וקטן, 2014). לאור כך, מדינת ישראל נאלצת להתמודד עם מצב ייחודי בבחינת הרכבת מדיניות ביטחון סוציאלי לאוכלוסייה המבוגרת בישראל.
אם כן, הן השינויים ברחבי העולם בקרב האוכלוסייה הקשישה, תוחלת החיים שעולה, יחד עם גלי ההגירה בעולם, והן החשיבות שיש לעלייה לארץ ישראל, כל אלה יחד שמים נושא זה בחשיבות רבה למחקר. לכן, שאלת המחקר הינה: כיצד הזכויות הסוציאליות של עולים חדשים לקראת גיל הפרישה ובגיל הפרישה משפיעות על מצבם הכלכלי והחברתי? כדי לקבל תמונה רחבה ביחס לשאלת מחקר זו, יש למפות ולקבל את המידע הדרוש על מצבם של קשישים עולים בישראל. קיימת חשיבות רבה בעיסוק בנושא זה, מכיון שישראל בהגדרתה, מדינת עולים. מעבר לכך, מדינת ישראל הוקמה לשם מתן מקלט לכל יהודי ברחבי העולם.
המחקר הנוכחי יעשה שימוש במתודולוגיה עיונית, תוך קיבוץ מאמרים, נתונים ומחקרים עבור כל פריט של כל משתנה במחקר. מחקר עיוני מאפשר לקבץ את כלל הספרות הן התאורטית והן המחקרית אשר קיימת בנושא הייחודי הזה, הספרות הקיימת עבור כל משתנה בנפרד במחקר ועבור שני המשתנים יחד. האפשרות הרחבה הזו מצטרפת לעובדה שהמחקר הקיים בנושא זה הינו בראשיתו. על כן, ביצוע המחקר, תוך שימוש במתודולוגיה עיונית, הינו הדרך היעילה ביותר לקבל את מירב המידע הקיים כיום בנושא זה. זאת מתוך ההכרה, כי מחקר עיוני כזה עשוי להוות בסיס למחקרים אמפיריים בעתיד.
תוכן עניינים
הקדמה
הגדרות חברתיות, פוליטיות ומדיניות של זקנה
מדיניות רווחה וביטחון סוציאלי של קשישים בישראל
עולים חדשים בישראל ומדיניות הרווחה
ביטחון סוציאלי של עולים בגיל זקנה היום
דיון ומסקנות
ביבליוגרפיה