במציאות המערבית המודרנית הנוכחית, דת עדיין נחשבת לחלק משמעותי ביותר בעולמו החברתי, הרגשי וחיי היום יום של האדם הנורמטיבי. בישראל, חיים חילוניים, מסורתיים, דתיים וחרדים, אשר נמצאים במנעדים שונים, אשר עבור כל אחד מהם, הדת ממלא מקום אחר בהשקפת העולם ובחיי היום יום. לאורך השנים, נתפסה הדת כגורם בלתי רציונאלי בעל חוקים לא רלוונטיים. כיום לעומת זאת, נתפסת הדת בתור גורם מייצב, מרגיע, העשוי להביא לשיפור בבריאות הנפשית של האדם המאמין. הבריאות הנפשית לעומת זאת, כיום נחשבת בתור חלק בלתי נפרד מבריאותו של כל אדם, ועוסקת במושגים סובייקטיביים על ביטחונו העצמי של האדם, יכולתו לתפקד, לתקשר עם אחרים, להתפתח ולרכוש דעות ועמדות נורמטיביות המתיישבות עם הדעות הלגיטימיות בציבור הרחב.
נוכח דברים אלו, מחקר זה התחיל משלוש הנחות או השערות אשר ייבחנו במסגרת המחקר. הראשונה, כי קיים קשר בין דת לבריאות נפשית בהיבט הרגשי. השנייה, כי קיים קשר בין דת לבריאות נפשית בהיבטים של אורח חיי המאמין. ושלישית, כי קיים קשר בין דת לבריאות נפשית בהיבטים חברתיים ומשפחתיים.
שאלת המחקר עבור עבודת מחקר זו, הינה ׳כיצד ואיזה השפעה יש לדת על מצבו הנפשי של ׳העוסק׳ (Practice) והמאמין בדת, במציאות של מדינת ישראל כיום?׳
נתוני המחקר הראו רמת אוריינטציה דתית גבוהה באופן יחסי כאשר מעל לחצי מהמשתתפים הצהירו על אוריינטציה דתית ברמת דתי או חרדי. עם זאת, לא נמצא קשר בין דת לבריאות נפשית, מלבד קשר לפן החברתי-משפחתי, אשר נמצא כקשר חיובי מובהק בקרב גברים בלבד.
תקציר
1. סקירת ספרות
1.1 הדת בחיי היום יום
1.1.1 רקע
1.1.2 משמעות הקהילה עבור האדם המאמין
1.1.3 השקפתו ואורח חייו של האדם הדתי
1.2 בריאות נפשית
1.2.1 הגדרה של בריאות נפשית
1.2.2 התמודדות וטיפול בבריאות נפשית
1.3 הקשר בין דת לבריאות נפשית
1.3.1 בין דת לבריאות נפשית בחיי היום יום
1.3.2 בין דת לבריאות נפשית בימי משבר
1.4 שאלת המחקר והשערות המחקר
2. שיטות מחקר
2.1 תיאור המדגם
2.2 תיאור המשתנים וכלי המחקר
2.3 הליך המחקר ואופן ניתוח הנתונים
3. ממצאים
3.1 סטטיסטיקה תיאורית
3.2 בחינת הקשר בין המשתנים
3.3 השפעות דמוגרפיות על הקשר בין משתני המחקר
4. דיון על ממצאי המחקר
4.1 בחינת השערה א׳ – בין דת לבריאות נפשית רגשית
4.2 בחינת השערה ב׳ – בין דת לבריאות נפשית באורח החיים
4.3 בחינת השערה ג׳ – בריאות נפשית ובריאות נפשית במשפחה ובחברה
4.4 מגבלות אפשריות למחקר
5. סיכום
6. מקורות