1.תיאור התופעה
במחצית המאה העשרים, החלו חוקרים להתמקד בהשפעתן המיוחדת של טראומות חוזרות ונשנות על נפש האדם, ביחס להשפעתן של טראומות אנקדוטיות (Heide, Mooren & Kleber, 2016). אולם, רק במהדורה ה -11 שפורסמה לאחרונה של מדריך סיווג המחלות הבינלאומי (ICD-11), לאחר שהושג ביטחון מחקרי כי מדובר בתופעה נבדלת מ-PTSD, קיבלה הפוסט טראומה המורכבת אבחון עצמאי עבורה, בתור הפרעה-אחות של PTSD (Lechner-Meichsner & Steil, 2021).
ההגדרה הקלינית של טראומה מורכבת על פי ICD-11 הינה חשיפה למקרים חוזרים או ממושכים או צורות מרובות של טראומה בינאישית, המתרחשות לעתים קרובות בנסיבות שבהן בריחה לא אפשרית בשל אילוצים פיזיים, פסיכולוגיים, התבגרותיים, משפחתיים, סביבתיים או חברתיים (Heide, et al., 2016). למשל לפי ICD-11 מקרה של טראומה מורכבת יכול לנבוע כתוצאה מעינויים, עבדות, מסעות רצח עם, רדיפות פוליטיות, אלימות ממושכת במשפחה, התעללות מינית או פיזית ממושכת בילדות, מאסר פוליטי וכיוצא באלו (Lechner-Meichsner & Steil, 2021).
בהתאם להגדרת הטראומה המורכבת, הרי כי פוסט טראומה מורכבת (באנגלית: complex PTSD ובקיצור cPTSD) מומשגת כאבחנה המזהה את הנזק הפסיכולוגי הנפוץ שעלול להיגרם עקב חשיפות טראומטיות ממושכות, חוזרות ונשנות (Brewin, Cloitre, Hyland, Shevlin, Maercker, Bryant & Reed, 2017). שיעורי השכיחות של cPTSD נעים בין 0.6% ל -1% עבור cPTSD כאשר יש סיכוי גבוה יותר ללקות ב- cPTSD כתוצאה מטראומה בינאישית ממושכת בילדות או בהתבגרות (Lechner-Meichsner & Steil, 2021).