ניתוח מאמר אפידמיולוגי
DOI: 10.1111/j.1365-2362.2011.02574.x
מאמר בן 7 עמודים נטו, מתוכם כ 2.5 עמודי טבלאות וגרפים.
מבוא:
אחת המטרות בטיפול בסוכרת סוג 2 היא להפחית את הסיכונים הקשורים במחלות כלי דם. 40-60% של מטופלים בגילאי 45-75 עם סוכרת סוג 2 מדווחים על יתר לחץ דם, הידוע כגורם עיקרי לתחלואה ותמותה ממחלות כלי דם.
מחקרים קודמים הראו את החשיבות בבקרה ומניעה של לחצי דם גבוהים, כדי להפחית את סיכון למחלות כלי דם וכליות. לעומת זאת, במחקר נוסף דווח כי הורדת ל"ד סיסטולי ללחץ הנמוך מ130 מ"מ כספית נמצאה כבעלת קשר לעליה בתמותה מכל הסיבה בחולים סוכרתיים. בעבר דווח כי לחץ הדופק יכול לשמש כמנבא בלתי תלוי לתחלואה ותמותה הקשורים למחלות כלי דם באנשים גם במצב של ל"ד תקין. למרות ממצאים קודמים אלו, עדיין קיימת מחלוקת לגבי טיב הניבוי של ל"ד סיסטולי, דיאסטולי על הסיכוי לתמותה במיוחד בחולים עם סוכרת סוג 2.
תופעה ידועה היא כי לעיתים קרובות לחץ הדם משתנה מאוד מביקור לביקור במרפאות. השינוי הזה נזנח בדרך כלל בגלל ההנחה כי הוא אקראי ונובע מחוסר הקפדה על שיטות המדידה. עם זאת לאחרונה נמצא שהשוני במדידות לחץ הדם הסיסטולי יכול להוות גורם מנבא חזק לשבץ, גם כאשר אין שינוי בערך הממוצע של מדידות לחץ הדם.
סוג ומטרת המחקר:
מחקר עוקבה פרוספקטיבי שמטרתו לבחון את התלות בין פרמטרים של לחץ דם בחולי סוכרת סוג-2 לבין תמותה בחולים אלה. הפרמטרים שנבדקו הם לחץ דם סיסטולי (SBP) , לחץ דם דיאסטולי (DBP) , לחץ הדופק ( PP, מושפע מנפח הפעימה של הלב ומכושר ההיענות של אבי העורקים), ולחץ עורקי ממוצא (MAP).